Proslava 800 godina autokefalnosti SPC završena u Pećkoj Patrijaršiji

Vranje/Pećka Patrijaršija - U utorak je u Pećkoj Patrijaršiji, drevnom istorijskom i duhovnom sedištu Autokefalne Crkve srpskih i pomorskih zemalja, odslužena saborna sveta liturgija kojom je završeno liturgijsko proslavljanje ovog velikog jubileja - 800 godina Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Kako javlja Televizija Hram, s blagoslovom njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja svetom liturgijom načalstvovao je mitropolit crnogorsko-primorski i egzarh pećkoga trona Amfilohije, uz sasluženje i molitveno učešće 22 arhijereja Sabora SPC, više igumana i protojereja Eparhije raško-prizrenske i drugih eparhija SPC.

Mitropolit Amfilohije besedio je o značaju osmovekovnog jubileja SPC koji se, pored Žiče, prve srpske Arhiepiskopije, obeležava liturgijski i u Pećkoj Patrijaršiji, gde je vekovima stolovao najveći broj srpskih arhiepiskopa i patrijaraha, uz svete ćivote i mošti onih velikih sinova Svetog Save koji su obeležili istoriju SPC i njenog naroda.

Nakon liturgije osveštan je slavski kolač u slavu Svetog Sergija Radonješkog, svetitelja zaštitnika Episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija.

Proslava je završena trpezom ljubavi u manastirskoj trpezariji, uz pesmu prizrenskih bogoslova.

- Svojom posetom i liturgijskim slavljem u Pećkoj Patrijaršiji episkopi SPC potvrdili su još jednom jedinstvo u sledovanju putu Svetog Save i njegovih naslednika, za koje je Kosovo i Metohija uvek bilo i ostalo srce srpskog pravoslavnog i svetosavskog identiteta.

Sveti arhijerejski sabor na poslednja tri redovna zasedanja jednoglasno je istakao da je za SPC neprihvatljiva svaka vrsta podele ili priznanja Kosova i Metohije - objavljeno je.

Proslavi u Pećkoj Patrijaršiji nije prisustvovao niko od srpskih političkih predstavnika sa Kosova i Metohije.

- I ovaj put se pokazalo da SPC ostaje autentični predstavnik srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i čuvar njegovog jedinstva i vere na temelju koji nam je ostavio Sveti Sava sa svim velikim i svetim arhijerejima naše crkve - navodi se u tekstu.

U svetoj liturgiji učestvovao je hor bogoslova Prizrenske bogoslovije, monahinje Pećke Patrijaršije sa igumanijom mati Haritinom na čelu, više monaha i monahinja i preko hiljadu vernika, među kojima je posebno bilo mnogo dece iz kosovsko-metohijskih enklava.

Najnovije vesti