Promovisane pesme Katarine Antonijević: Odblesci novih spokoja FOTO/VIDEO

Mladost ne treba shvatiti lagano kao pero, već joj pomoći da se na što bezbolniji, a opet samoosvešćujući način suoči sa istinom koja često nemilosrdno šamara u lice, rekla je mlada vranjska pesnikinja Katarina Antonijević, na promociji svoje druge zbirke pesama Grnčari sveta, koja je promovisana u Biblioteci Bora Stanković u Vranju u četvrtak uveče.

Katarina je još kazala da koliko god nam umetnost pružala pregršt rešenja za suočavanje sa gubicima bitnih ljudi (a to je je lajtmotiv njene knjige), "toliko nam surova realnost ukazuje na gnoj, koji na duši, ukoliko se ne dezinfikuje na vreme, može ostaviti trajne posledice po zdravlje duše".

"Neka ova moja knjiga bude pouzdani savetnik kako nama mladima, tako i starijima posebno u trenucima kada se nađemo nesnađeni pred sudarom stvarnosti i stremljenja ka uzvišenom, vanvremenskom smislu postojanja koje je kap snage u okeanu srca svakog od nas", rekla je Katarina na svojoj promociji.

"Čitajući Katarinine reči, uz neobično olakšanje, shvatamo da nismo usamljeni u sopstvenim gubicima, posrnućima ili razočarenjima", konstatovao je u recenziji Miroslav Manasijević, vranjski pesnik, skenirajući Katarinine stihove.

Neočekivano veliki broj ljubitelja poezije u bibliotečkoj Sali periodike mogao je čuti da Katarina u svojim stihovima "stremi svetlosti, očekuje, nada joj se i uveliko se bori za nju", što prema Mansijevićevom tumačenju "stvara još jači i impresivniji utisak" o njenoj poeziji.

Pesnikinja Ana Mitić Stošić, interpretirala je Manasijevićevo viđenje Katarininog pesništva, prenoseći, u njegovom opravdanom odsustvu, delove iz pesnikove recenzije.

Ovo je Katarinina druga knjiga pesama.

Dolazi među čitalačku publiku pet godina posle prve (Budi svoja, Udruženje Ved, 2016).

Govoreći o njenom izrazu, recenzentkinja Branka Marković, inače pesnikinja, prozni pisac i profesorka književnosti u Vranju, naglasila je da se Katarinina poezija jednostavno "mora pročitati".

"Jer, iz njenih oblika 'pečene gline' - ljudskosti, iz gustih metafora i pogleda preko zvezda, analogija koje često završe u čudesnoj lepoti maštovotih slika i priviđenja, glorifikaciji čoveka i personifikaciji života koji nam konstantno tiho poručuje da smo sami tvorci sudbine ako spoznamo prednosti oko sebe i u sebi - rađaju se odblesci novih spokoja", rekla je Marković.

Govoreći u ime Udruženja književnika Vranja, izdavača izdanja, pesnik iz Vranja Žikica Dimitrijević rekao je da je Katarinina knjiga "biser koji je oplemenio" jednu od edicija ovog udruženja.

"Čim sam dobio rukopis bilo je jasno da će biti knjige.

Stih je kratak, jezgrovit, rečit, bez unutrašnjih i spoljašnjih ograničenja", naveo je Dimitrijević.

Knjiga Grnčari sveta objavljena je u izdanju UKV-a, u okviru biblioteke Prvine.

Urednik izdanja je Blagoje Savić.

Zbirka je pripremljena uz finansijsku podršku Grada Vranja na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulture za 2021. godinu.

O AUTORKI

Katarina Antonijević rođena je 1992. godine u Vranju. Diplomirala je i magistrirala na Pedagoškom fakultetu u svom rodnom gradu, na smeru za obrazovanje učitelja. Hobi joj je učenje stranih jezika. Inspirišu je razne vrste plesa, uživa u slušanju klasične muzike. Prve pesme napisala je u osmoj godini, znatiželjno istražujući svet pisane reči kroz narodne umotvorine svojih predaka. Član je neformalnog Omladinskog udruženja mladih književnika Stihija u Vranju, na kom mesečno jednom kazuje svoje stihove u društvu mladih pisaca i pesnika. Poezija je, kaže, njena propusnica u tajanstveni svet stvarnosti.

Najnovije vesti