Promovisana monografija Vranjsko muzičko nasleđe VIDEO

Promocija monografije "Vranjsko muzičko nasleđe", pripremljene u izdanju Grada Vranja i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, održana je onlajn preko Fejsbuk stranice Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Govoreći o značaju objavljivanja monografije gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je da je povod za njeno objavljivanje članstvo Vranja u UNESKO Mreži kreativnih gradova u oblasti muzike.

- Veoma sam ponosan što smo ovaj obiman posao završili za manje od godinu dana, tako da će monografija uskoro izaći iz štampe.

Dvojezična monografija "Vranjsko muzičko nasleđe" govori o nastanku, razvoju i očuvanju pesme koja se rodila u vranjskoj građanskoj čaršiji.

Pesme koja je poznata ne samo po specifičnom izrazu, setnim i nežnim tonovima, već i po tome što peva o stvarnim ličnostima, istinitim životnim pričama i događajima.

Verujem da će dvojezična srpsko – engleska monografija "Vranjsko muzičko nasleđe" doprineti promociji kulturnog nasleđa koje, mi Vranjanci, predano čuvamo i s ponosom prikazujemo javnosti - rekao je Milenković.

Zamenica gradonačelnika Zorica Jović izrazila je zadovoljstvo što se javnosti prezentuju rezultati projekta koji je započet u februaru ove godine.

- Reč je o delu na kome je radio veliki broj ljudi, počev od etnomuzikologa, preko radnika u kulturi, do čuvara i interpretatora vranjske gradske pesme, a kojem je konačnu formu dala autorka Marija Vitas.

Verujem da ovde nećemo stati kada je očuvanje i negovanje vranjske gradske pesme u pitanju već da će monografija biti podstrek nekim novim generacijama da nastave da kroz vranjsku gradsku pesmu neguju posebnost i idetitet našeg grada.

Takođe verujem da će monografija biti i početna osnova nekim budućim istraživačima i naučnim radnicima u ovoj oblasti - rekla je Jović.

Autorka monografije Marija Vitas se ukratko osvrnula najpre na sponu između Vranja i Beograda.

Vranjanci i Vranje bili su prisutni u Beogradu još 80- tih godina 19. veka, tako da su sa sobom doneli i vranjsku gradsku pesmu koja je vrlo brzo postala neizbežna u kafanama i na slavljima.

Jedan od njih bio je i sam pisac Bora Stanković, tako da u knjizi ima mnogo priča o Vranju u Beogradu koje traju do današnjih dana.

- Velika mi je čast što sam imala priliku da pišem monografiju o vranjskoj gradskoj pesmi.

Rad na tekstu za monografiju je bio veoma složen, a podrazumevao je svakodnevno slušanje vranjske muzike, kao i isčitavanje brojnih novinskih i naučnih tekstova, intervjua, takođe i preslušavanje arhive Radio Beograda 2 i emisije "Od zlata jabuka".

Bilo je puno posla, ali verujem da se trud isplatio - naglasila je Vitas.

Urednik monografije dr Vladimir Кolarić zahvalio se svima na saradnji naglasivši da će ova knjiga na pravi način prezentovati ne samo Vranje, već i Srbiju.

Na onlajn promociji o vranjskoj gradskoj pesmi govorili su vokalni solisti Ivana Tasić i Branimir Stošić Kace.

Emitovana su dva spota u kojima oni interpretiraju vranjske gradske pesme.

Izdavanje monografije pomoglo je Ministarstvo kulture.

Celu promociju pogledajte u video materijalu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka koji objavljujemo u nastavku.

Najnovije vesti