Promovisana knjiga pesama Vranjanca Zorana S. Nikolića: Poetika slobode i nepristajanja FOTO/VIDEO

Zoran S. Nikolić je pesnik, on je prozaista, sjajan pripovedač, urednik, priređivač, istraživač tradicije i teorije knjževnosti, pojmova i likova koji su zatomljeni u našoj sklonosti ka zaboravnosti, rekao je pesnik Milorad Ivić, govoreći o Zoranovoj poeziji i stvaralaštvu u ponedeljak uveče u Vranju.

U kamernoj sali Pozorišta Bora Stanković čitalačkoj publici predstavljena je Nikolićeva nova knjiga, zbirka poezije pod naslovom Ono što Hermes ne zna.

Govoreći o ovoj knjizi i autorovom stvaralaštvu, Ivić je kazao da je jedna od Zoranovih ključnih osobina smelost.

„I to smelost kako u poeziji, tako i u životu.

Takođe i mladalački žar, jer njegova poezija deluje kao da je pisao neko ko ima 25 godina.

Nikolićeva važna osobina je i nepristajanje ni na šta, ne možete da ga ukalupite u neki pokret, ideju, epohu, on je svoj i originalan.

Pri svemu tome, on je i skroman.

Ali, u njemu ima buntovništva Branimira Štulića, motiva sličnih Jorgosu Seferisu, ali opet mnogo drugačijih.

On je načitan, teoretičan, svestran“, kazao je Ivić.

Analizirajući neke od pesama iz Nikolićeve knjige, književni kritičar Nikola Živanović rekao je da se iz nekih pesama jasno vidi da autor sme da uradi neke stvari koje mnogi ne smeju.

Urednik izdanja Miloje Dončić rekao je da želi da vranjskoj čitalačkoj publici približi važne informacije o autoru, „sa kojima su se biografi mimoišli“.

„Moj skromni prilog za dopunu biografije Zorana S. Nikolića može biti od koristi, ne samo Zavičajnom odeljenju vranjske biblioteke, već i književnosti uopšte.

Zorana sam upoznao pre više od trideset godina.

Došao sam do zaključka da je on jedini od naših živih pesnika koji se nije promenio.

To je i jedini razlog što sam večeras ovde“, rekao je Dončić.

Zoran Najdić, direktor Gradske biblioteke Bora Stanković, koja je bila organizator ove književne večeri, kazao je da je ovo skroman doprinos ustanove obeležavanju Svetskog dana knjige, dodajući da mu je drago da je ovaj važan datum obeležen promocijom izdanja zavičajnog autora.

Knjiga pesama Ono što Hermes ne zna objavljena je 2022. godine, u izdanju Revnitelja iz Niša (biblioteka Siga), u tiražu od 500 primeraka.

Recenzenti izdanja su Andrej Jelić Mariokov i Dušan Stojković.

Profil

Zoran S. Nikolić (1965) je književnik koji živi i piše u Vranju. Do sada je objavio knjige Poverljiv materijal (1988), Rečeno kao ubijeno (1996), Onog u sebi (1998), Ovo naše doba (2006), roman Smrt za poneti u izdanju Lagune (2016) i dramu Onaj pas iz Vranja (2018).

Najnovije vesti