Promovisan katalog Dar Manastira Hilandar vranjskoj Biblioteci FOTO/VIDEO

Hilandarski kutak u Vranju ne bi bio pravi ako ne bi u potpunosti imao poslednjih decenija našu najvažniju biblioteku - a to su prevodi i putokazi, pa smo rešili da u prethodnom periodu i to obezbedimo", rekao je u Vranju otac Metodije, iguman Manastira Hilandar, prilikom promocije kataloga Dar Manastira Hilandar vranjskoj Biblioteci.

Ova bibliografska publikacija, koja je predstavljena u Biblioteci Bora Stanković, dočarava sve detalje hilandarske zbirke u Vranju.

Knjige u okviru ove zbirke izdate su u periodu od 1966. do 2022. godine.

Čine je 962 monografske publikacije, iz svih oblasti znanja, a najviše je onih iz književnosti.

Oko 230 knjiga je iz religije i teologije, koje vranjska bibilioteka ranije nije imala u svom fondu.

"Hilandarski kutak je kompletiran.

Stigli su i naši prevodi i putokazi, uspeli smo da sve kompletiramo, iako su nam falili neki brojevi, ali i to smo takođe dostavili biblioteci u Vranju.

Monah Simeon, poreklom iz Vranjske Banje, bio je verovatno značajan kad je u pitanju odlučnost naših monaha da taj zadatak ostvare", kazao je Metodije.

Direktor Gradske Biblioteke Zoran Najdić rekao je da je celokupan posao u vezi sa pokretanjem i razvojem Hilandarskog kutka bio veliki izazov za njega i bibliotekare.

"Imali smo u 2022. godini tri veća projekta, ovaj je konkretno podrazumevao adaptaciju, opremanje prostora i obradu fonda da bismo došli do ovog stadijuma.

Potrudili smo se da prostor Hilandarskog kutka izgleda reprezentativno.

U njemu smo već sproveli dobar deo aktivnosti, gotovo da nema škole čiji učenici nisu obišli ovaj kutak a da ih nije zaintrigirao.

Ovde su držane radionice, đaci i nastavnici su se upoznali sa fondom, koji smo dobili na dar i sve je to ostavilo jak utisak na njih", kazao je Najdić.

Hilandarski kutak jer unikatna i neponovljiva bibliotečka celina.

Sada je sistematizovana i sabrana među koricama kataloga.

Katalog je predstavljen kao kapitalno izdanje biblioteke Bora Stanković u Vranju, nastao kao rezultat višemesečnog obimnog posla.

Bibliografski obrađuje vrednu hilandarsku zbirku knjiga i periodike.

Reč je o kapitalnom izdanju Biblioteke Bora Stanković u Vranju, koje javnosti predstavlja bibliografski obrađenu vrednu hilandarsku zbirku knjiga i periodike.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković potencirao je da će katalog imati i još jednu veoma važnu ulogu - "da prezentuje i populariše ovu dragocenu bibliotečku celinu".

"Grad Vranje je to prepoznao i sa velikim zadovoljstvom podržao njegovo štampanje.

U ime Grada Vranja i svih Vranjanaca još jednom zahvaljujem časnom bratstvu Manastira Hilandar i njihovom duhovnom vođi, visokoprepodobnom ocu igumanu Metodiju na veoma vrednom poklonu", rekao je Milenković.

Recenzent kataloga dr Žarko Vojnović, načelnik bibliografskog odeljenja Narodne biblioteke Srbije, kazao je da je ubrzo po dolasku u najveću srpsku biblioteku, dobio zadatak da vodi Hilandarsku biblioteku.

Prezentaciju ove publikacije za ovu priliku pripremile su autorke kataloga i uvodnog teksta Aleksandra Antić i Jasmina Knežević.

Podsećanja radi, svečana predaja knjiga dogodila se u februaru 2022. godine u prostorijama Gradske biblioteke u Vranju.

Realizaciju celokupnog projekta podržao je Grad Vranje, osnivač Gradske biblioteke.

Najnovije vesti