Promocije: Sve je u redu dok čitate knjige Jasminke Petrović (FOTO, VIDEO)

U okviru projekta "Knjiga čuva ljude", a povodom Dana biblioteke, u utorak u podne, u novoj sali Gradske biblioteke Bora Stanković u Vranju, priređen je književni susret vranjskih srednjoškolaca sa spisateljicom Jasminkom Petrović, najčitanijim i najnagrađivanijim piscem za decu i mlade.

Direktorka Gradske biblioteke Vesna Petric rekla je da je su knjige Jasminke Petrović "zanimljive, prilagođene, duhovite i tužne u isto vreme".

- Meni se desilo da me "sve bolelo" dok sam čitala knjigu "Sve je u redu" i toplo vam je preporučujem, jer je upravo namenjena vama.

Naša biblioteka ima nekoliko primeraka, pa ih možete pozajmiti kod nas - rekla je Petric, obraćajući se okupljenim čitaocima srednjoškolskog uzrasta.

Autorka je kazala da je "dugo krila od najbliže okoline da piše".

- Kad bi me neko pozvao telefonom i pitao šta radim, govorila sam "evo perem sudove" ili "prostirem veš" i sl.

Tek 1996. godine objavljena je moja prva knjiga "Giga pravi more", mala priča o velikom drugarstvu.

Tad sam shvatila da meni to ide, da to volim, ostavila sve druge poslove, pestala da krijem da pišem i počela da stvaram za decu i mlade - rekla je Petrovićeva.

Knjigu "Sve je u redu" izdao je Kreativni centar, a dobitnik je nagrade Politikinog zabavnika za najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2017. godini.

Knjiga je namenjena tinejdžerima i bavi se pitanjima odrastanja mlade generacije, o sukobima s roditeljima, predrasudama, vršnjačkom nasilju, traganju za identitetom, osećaju usamljenosti i besmisla.

Junaci ove knjige govore iskrenim i snažnim tonom, koji je pun jakih emocija.

Promociji u Vranju prisustvovalo je stotinak srednjoškolaca.

Jasminka Petrović rođena je u Beogradu 1960. godine. Srpska je spisateljica za decu i mlade. Za svoj rad višestruko je nagrađivana. Njene knjige (Škola, Seks za početnike, Bonton, Kako postati i ostati glup, Ovo je najstrašniji dan u mom životu, Mame, Hoću kući, Dugina dolina, Pametna knjiga za mamu i tatu...) prevedene su na blizu trideset jezika.
Studirala je španski jezik i književnost. Bila je urednica tinejdžerske emisije Dvesta iz mesta (Radio Pingvin). Pisala je za mnoge časopise (Tik-Tak, Veliko dvorište, Politikin Zabavnik, Huper, Dečja prava i drugi). Uređivala je National Geographic Junior na srpskom jeziku. Učestvuje u različitim programima i projektima koji podstiču decu i mlade na čitanje, kreativnost, kritičko mišljenje i toleranciju. Jasminka je čest gost školskih i gradskih biblioteka. Jedan je od osnivača pokreta za poboljšanje kulture za decu i mlade Ura kultura. Sa udruženjem Krokodil organizuje književni festival za decu Krokodokodil. Scenarista je dečje serije Kukuriku šou u produkciji Radio-televizije Srbije.

Najnovije vesti