Promocija zbirke priča pisaca iz regiona u četvrtak u Gradskoj biblioteci

Promocija zbirke priča grupe autora pod nazivom Trenutak kad je meni počeo rat, biće održana u četvrtak 4. maja u 19 časova, u prostorijama Biblioteke Bora Stanković u Vranju.

Zbirka u izdanju Foruma ZFD-a, kako se navodi u najavi, "predstavlja iskorak ka boljem negovanju kulture sećanja".

Ona sadrži dvadeset sedam priča postjugoslovenskih autora, "koji u prozu prebacuju svoja i tuđa sećanja na momente iz bliske prošlosti kad se dogodilo nezamislivo".

Zbirka daje pregršt odgovora na zahtevno pitanje – kada smo spoznali da je počeo rat?

Među njenim koricama zastupljeni su regionalni autori i autorke Merima Aranitović, Selvedin Avdić, Muharem Bazdulj, Lamija Begagić, Andrej Blatnik, Stefan Bošković, Dejan Dukovski, Mirjana Đurđević, Zoran Ferić, Franjo Frančič, Emir Imamović Pirke, Željko Ivanji, Lejla Kalamujić, Marija Krtinić Veckov, Ildiko Lovaš, Anja Maksić Japundžić, Đorđe Majstorović, Boris Mandić, Tanja Mravak, Aleksandar Novaković, Branimir Perić, Bojan Radanović, Olja Savičević Ivančević, Shpetim Selmani, Srđan Srdić, Tanja Stupar Trifunović i Aleksandra Lekić Vujisić.

Urednici zbirke su Vladimir Arsenić i Ana Pejović.

Knjigu je dizajnirala Olivera Batajić Sretenović, a ilustracije su uradili studenti Fakulteta primenjenih umetnosti.

U razgovoru u Vranju učestvovaće autor dramski pisac iz Skoplja Dejan Dukovski (po njegovoj pozorišnoj drami Bure baruta snimljen je istoimeni kultni film u režiji Gorana Paskaljevića), kao i urednici zbirke Vladimir Arsenić i Ana Pejović.

Profil

Ana Pejović je rođena 1980 godine u Prijepolju. Diplomirala je na odseku za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u
Beogradu. Od 2002. do 2008. godine radila je u izdavačkoj kući Rende kao lektorka, asistentkinja urednika i urednica. Od 2009. do 2011. radila je u beogradskoj podružnici hrvatske izdavačke kuće VBZ, kao asistentkinja urednika i urednica. Tokom devet godina rada u izdavaštvu, uredila je više od dve stotine knjiga, uglavnom savremenih naslova iz regiona i Evrope, a dve godine (2011-2013) radila je i kao ko-urednica izdavačke kuće Reflektor, koja izdaje audio knjige. S engleskog je prevela nekoliko knjiga, među kojima je i Britanski muzej propada, autora Dejvida Lodža, i Zamisli da me nema, američkog pisca Adama Hazlita. Godine 2009. zajedno s Vladimirom Arsenijevićem osniva književno udruženje Krokodil, u kom radi kao menadžerka projekata i glavna koordinatorka.

Vladimir Arsenić je rođen u Beogradu 1972. godine. Magistrirao je komparativnu književnost na Telavivskom univerzitetu. Redovni je kritičar internet portala E-novine. i booksa.hr. Tekstove objavljivao i za Think tank, Beton, Quorum, Peščanik. Bio mentor na projektu Criticize this! Sa Srđanom Srdićem vodi Radionicu kreativnog pisanja Hila u Beogradu. Stalni je saradnik susreta Cum grano salis u Tuzli. Prevodi sa engleskog i hebrejskog. Sa prijateljima uređuje književni časopis Ulaznica koji izlazi u Zrenjaninu.

Dejan Dukovski, makedonski književnik rođen je u Skoplju 1969. godine. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju, gde radi kao profesor. Glavni predstavnik naraštaja makedonskih postmodernističkih dramatičara. U dramskim tekstovima tematizira sumnju u institucionalizirane vrednosti na svim područjima; karakterišu ga dekadentni egzistencijalizam i nihilizam. Važnija dela su mu Balkan nije mrtav (Balkan is not dead, 1993), Bure baruta (Bure barut, 1994) i Mamu mu jebem ko je prvi počeo (Mame mu ebam koj prv počna, 1997).

Najnovije vesti