Promocija poetske zbirke Vranjanke Ane Mitić Stošić u utorak na Pedagoškom

Druga poetska zbirka Vranjanke Ane Mitić Stošić, pod naslovom Jezero Turkana, biće promovisana u amfiteatru Pedagoškog fakulteta u Vranju, u utorak 11. aprila od 12 časova.

O ovoj knjizi na promociji govoriti predstavnik izdavača, Žikica Dimitrijević iz Udruženja književnika Vranja, kao i Branka Marković, članica udruženja i autorka knjiga poezije i priča.

U recenziji za zbirku Ane Mitić Stošić, književnica Danica Vukićević napisala je da "sva lutanja pesnikinja, od jezera turkana do šupe u kojoj skriveno je sećanjem spaseno detinjstvo, služe da iskažemo svoju žudnju za smislom, i svu širinu života koji kuca u našim spojenim srcima".

"Druga knjiga je važna, od nje se ide dalje.

Posle prvog otiskivanja i skoka.

Autorka se otisnula na neizvesno putovanje kroz ispitvanje svoga unutrašnjeg sveta, u tematsko proširivanje i istraživanje emotivnih granica, u komplikovane i ne tako lake odnose sa sobom, drugim/a, predstavom Boga, sveta, u lutanju, u tranziciji prema neizvesnom širenju obzorja.

Čežnja za drugom obalom, za "predmetom" ljubavi, čežnja za sobom, za definisanošću, čistotom detinjstva i vere, daju okvir i drže na okupu ovo iskakanje, u raznim pravcima usmerenu potragu za mirom.

Ne krijući se od pogleda, od očiju ljubavi koje nisu uvek blage, iskače se na neočekivano mesto, prema samilosti i nadi, prema izgubljenoj pesmi", napisala je Vukićević.

Nova knjiga pezije Ane Mitić Stošić objavljena je uz finansijsku podršku Grada Vranja.

Profil

Ana Mitić Stošić rođena je u Vranju 1986. godine. Osnovnu i srednju muzičku školu završila je u Vranju. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi Srpska književnost i jezik. Osim pisanja, lektoriše i piše recenzije za književna dela. Objavljuje pesme, eseje i književne osvrte u zbornicima i književnim časopisima. Nekoliko njenih pesama prevedeno je na mađarski i ruski jezik. Objavila je zbirku poezije Mirisi raja 2019. godine. Članica je Udruženja književnika Vranja. Angažovana je u Savezu književnika u otadžbini i rasejanju, kao predsednica vranjskog ogranka. Živi i radi u rodnom gradu.

Najnovije vesti