Promocija nove knjige Vranjanca Nenada Marića u subotu u pozorištu

Nova knjiga našeg sugrađanina Nenada Marića, pod naslovom Moja lična verzija svemira, biće promovisana u subotu 25. novembra od 18 časova, u Kamernoj sali Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

O knjizi će govoriti profesorka književnosti i spisateljica iz Vranja Branka Marković, pesnikinja iz Vranja Ana Mitić Stošić i autor Nenad Marić.

Recenziju za najnoviju Marićevu knjigu napisala je poznata srpska spisateljica Brankica Damjanović.

Ona konstatuje da se Marić, kao i dobar deo savremene populacije, "suočava i svakodnevno sudara sa pojavama i ljudima koji su na suprotnoj strani moralnih načela po kojima je autor izgrađivao svoj sistem vrednosti".

"I premda je svojom profesijom stomatologa na jedan način odužio dug prema zajednici, postoji i onaj deo Nenada Marića koji nije praktičan.

To je onaj potporni stub svakog mislećeg čoveka, a tiče se svrhe postojanja.

Mariću nije dovoljno da zna kako nešto da radi, kako da živi, već ga zanima i zašto.

On pripada generaciji koja nije štovala kult površnosti, a upravo on preti da postane dominantan.

Čoveka koji duboko promišlja površnost boli.

Boli toliko da se povlači u svoju samoću i tu stomatolog postaje pesnik koji je osećajan, elegantan, ali odlučan da ne pristaje na sve što mu se servira", navodi Damjanović u recenziji.

Knjiga je objavljena u izdanju Udruženja književnika Vranja.

Izdata je u sklopu biblioteke Poezija.

Urednik je Miodrag Stošić.

Profil

Nenad Marić rođen je u Vranju. Stomatolog je, pesnik, aforističar i kantautor. Objavio je pet knjiga poezije i aforizama, od kojih je jedna u elektronskoj formi. To su dela Vikend na Mesecu, U gradskoj vrevi, Perje i somot, Predeo slikan očajem (knjiga pesama i aforizama) i Tanka ivica reči (aforizmi). Pesme, takođe, komponuje i izvodi na gitari kao kantautor. Knjigom Moja lična verzija svemira okušao se u prozi, a kao dodatak opet je tu i poezija.

Najnovije vesti