Promocija na godišnjicu biblioteke: Političke životinje i zveri našeg sugrađanina Zorana Dimića

Promocija knjige Političke životinje i zveri, našeg sugrađanina dr Zorana Dimića, filozofa i profesora univerziteta, održaće se u četvrtak 22. juna od 19 sati, u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića u Vranju, u sklopu obeležavanja 144. rođendana Biblioteke Bora Stanković.

Pored autora, o novom naučnom ostvarenju govoriće Ivan Milenković, kritičar i publicista.

Knjiga Političke životinje i zveri nastala je na osnovu višegodišnjeg istraživanja Aristotelovog spisa Politika.

Filozof Zoran Dimić se u spisu bavi Aristotelovim određenjem čoveka kao „političke životinje" i „životinje koja ima logos", te implikacijama koje ove dve definicije imaju na Aristotelovo zasnivanje filozofije politike.

Na osnovu tih analiza postaje jasnija dijametralna razlika koja u sferi političkih pitanja Aristotela deli od njegovog učitelja, budući da Platon politiku i političku praksu razume na potpuno drugačiji način.

„Autor ove monografije nam na veoma sistematičan način, jasnim i preciznim stilom daje inovativnu interpretaciju izuzetno značajne teme, vezane za Aristotelovu definiciju čoveka kao „politikon zōon“.

Autor ovoj temi prilazi interdisciplinarno (kroz biologiju, istoriju, antropologiju), ali su zaključci do kojih dolazi potkrepljeni čvrstom logičkom argumentacijom, u duhu najboljih filozofskih koncepcija.

Naučna monografija „Političke životinje i zveri“, predstavlja visokoprofesionalno i vanredno zanimljivo delo, te će stoga naučnoj i stručnoj javnosti biti
dragocen izvor tumačenja i osavremenjivanja jedne klasične teme“, napisala je u recenziji knjige prof. dr Slađana Ristić Gorgiev.

Ivan Milenković, pak, navodi da je malo filozofskih tekstova na domaćim scenama, naročito tekstova o antičkoj filozofiji, koje krase prodornost i smelost u tumačenju.

"Dimićeva knjiga je gotovo revolucionarno čitanje Aristotela i, izvan svake sumnje, umnogome prekoračuje granice ovoga jezika.

Utoliko ne bi smeli da nas zavaraju Dimićev staložen i neužurban ton, akademski manir lišen atraktivnosti jednog Petera Sloterdajka, na primer, ili potpuno proziran izraz koji se toliko razlikuje od zakučastih filozofskih stilova jednog Hegela, ili Deride“, napisao je Milenković o Dimićevom tumačenju Aristotela.

Profil

Zoran Dimić je rođen 1966. godine u Vranju. Osnovne studije filozofije i magistraturu završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, doktorirao
na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, a postdoktorske studije na Università degli studi di Milano. Redovni je profesor na Filozofskom
fakultetu u Nišu, Departman za filozofiju. Predaje Istoriju moderne filozofije i Filozofiju obrazovanja i vaspitanja. Glavne oblasti istraživanja su mu Nemački idealizam, Ideja univerziteta i Aristotelova praktička filozofija. Objavio je mnogo naučnih studija u međunarodnim i domaćim naučnim časopisima. Autor je tri naučne monografije - Rađanje ideja univerziteta (Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića, 2013), Politike obrazovanja – od paideje do bildunga (Karpos, 2017) i Političke životinje i zveri: o Aristotelovom zasnivanju filozofije politike (Akademska knjiga, 2022). Član je Srpskog filozofskog društva, zatim CASEP-a (Center for Contemporary Aristotelian studies in Ethics and Politics), London, Metropolitan university. Zoran Dimić aktivno učestvuje u kulturnom životu grada Vranja i Juga Srbije. Bio je član žirija i organizacionih saveta na mnogim manifestacijama: Stari dani, Borini pozorišni dani, itd. U periodu od 2011-2017 bio je koordinator Ministarstva kulture u projektu Nematerijalno kulturno nasleđe za Jug Srbije. Neposredno je učestvovao u pripremi dokumentacije i realizaciji uključivanja Vranjske gradske pesme na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...