Promocija kolekcija kulturnog nasleđa u subotu na šetalištu u Vranju

Promocija kolekcija i priča o lokalnom kulturnom nasleđu u formi ulične akcije – performansa pod nazivom Neobični kolekcionari: kolekcija imanja i nemanja, održaće se u subotu 7. maja u 12 časova u centralnoj pešačkoj zoni u Vranju.

U okviru ovog projekta srednjoškolci Vranja i Bujanovca bavili su se istraživanjem lokalnog kulturnog nasleđa, kroz potragu za raznim kolekcijama koje sakupljaju i čuvaju zanimljivi ljudi iz njihovog komšiluka.

"Sagovornici i sagovornice su bili kolekcionari i kolekcionarke ploča, markica, značaka, razglednica, ali i oni koji skupljaju stripove, nalepnice, figurice, limenke, novčanice.

Još neobičniji su bili oni koji su za sebe rekli da ne poseduju nijednu kolekciju, a ispostavilo se da ih imaju i da im se ne zna broj.

Tako su muzičari (među kojima je vlasnik osam truba, kao i vlasnica pocepanih daira) ujedno i sakupljači pesama, melodija, devojačkih večeri i svadbi, a krojačica dimija je kolekcionarka bar hiljadu ljubavnih priča, svadbi, pokreta, igara.

Otkriveni su i kovači-kolekcionari zvuka, ritma i sreće, a i sakupljači sirovina - ujedno i kolekcionari čistih ulica, parkova i dvorišta.

Neke kolekcije je moguće posedovati i pogledati, a neke su u mislima i iskustvima kolekcionara.

Otuda i naziv Kolekcija imanja i nemanja", navode organizatori.

Isti performans biće održan i u Bujanovcu u nedelju 8. maja u 12 časova na Trgu Karađorđa Petrovića (u slučaju kiše preko puta Doma kulture).

Aktivnosti se sprovode u okviru projekta Interkulturni dijalog za EU, koji sprovode Grupa 484 i Fondacija Jelena Šantić, a kojeg finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Projekat se, osim u Vranju i Bujanovcu, sprovodi još i u Subotici, Loznici, Sjenici i Beogradu.

Najnovije vesti