Promocija knjige o najvećem srpskom obaveštajcu u sredu u Domu Vojske

Promocija knjige Jovan Milanović, najveći srpski obaveštajac, u organizaciji Gradskog odbor SUBNOR-a, biće održana u sredu 13. marta od 18 časova, u sali Doma Vojske u Vranju.

O knjizi će govoriti general pukovnik u penziji prof. dr Branko Krga, general major u penziji Miloš Đošan, autori knjige pukovnik u penziji prof. dr Ilija Kajtez i potpukovnik KOS-a u penziji Ljuban Karan, potom onaj kome je knjiga posvećena general-potpukovnik u penziji Jovan Milanović, kao i Dejan Mastilović iz izdavčke kuće Filip Višnjić.

Kako se najavljuje, ova knjiga je "detaljna i sveobuhvatna studija o obaveštajnoj operaciji koju je u sedištu NATO pakta u Briselu izveo general Jovan Milanović i o obaveštajnoj aferi koju je ta operacija proizvela".

"Izuzetan i nestvaran operativni podvig, koji spada u tri najveća nakon Drugog svetskog rata, u potpunosti je poremetio planove zapadne vojne Alijanse i odložio agresiju na SR Jugoslaviju za skoro pola godine.

Napokon i naši čitaoci mogu da upoznaju sve detalje ovog, nažalost, još nedovoljno poznatog trijumfa naše vojnoobaveštajne službe i jednog njenog pripadnika, koji je svojom akcijom u bezbednosno najzaštićenijem gradu Evrope spasao nebrojeno ljudskih života i omogućio našoj vojsci strategiju disperzije, najbolju moguću odbranu i smanjenje gubitaka", kaže se u opisu izdavača.

Protkana ličnim osvrtima samog generala Milanovića i izjavama svih relevantnih učesnika iz oba tabora, potkrepljena obilnim izvodima iz domaće i inostrane štampe, te bogato ilustrovana faksimilima originalnih dokumenata i arhivskim fotografijama, knjiga takođe "predočava lepezu obaveštajnih iskustava koja su korisna, kako za laike, tako i za stručnjake iz oblasti bezbednosti, posebno za one koji se pripremaju da to kroz školovanje postanu", dodaje se.

Promocija u Vranju biće održana povodom obeležavanja 25 godina od NATO agresije na Srbiju.

SUBNOR je organizuje u saradnji sa Gradom Vranjem.

Najnovije vesti