Promocija knjige Jelene Anđelković Grašar u utorak u vranjskom teatru

Iz nedavno osnovanog Kulturno-obrazovnog centra (KOC) Vranje najavljena je promocija knjige dr Jelene Anđelković Grašar, istoričarke umetnosti zaposlene na Arheološkom institutu u Beogradu, koja će biti održana u utorak 2. novembra od 18 časova na Maloj sceni Pozorišta Bora Stanković.

"Ovaj događaj je od posebnog značaja jer predstavlja prvu sveobuhvatnu studiju koja sagledava žene kroz prizmu vizuelne kulture u kasnoantičkom periodu na prostoru Srbije", navodi se u saopštenju koje je potpisala direktorka vranjskog KOC-a Jasmina Veljković.

Jelena Anđelković Grašar zaposlena je u Arheološkom institutu od 2011. godine, a od 2017. u zvanju je naučnog saradnika.

Doktorirala je na odseku Istorija umetnost Filozofskog fakulteta u Beogradu sa tezom Slika žene u vizuelnoj kulturi rane Vizantije na prostoru centralnog Balkana.

"Istraživanja dr Anđelković Grašar obuhvataju vizuelnu kulturu antike, kasne antike i rane Vizantije, žensku istoriju, rodne studije, kao i prezentaciju, interpretaciju i popularizaciju kulturnog nasleđa", kaže se u najavi promocije.

Član je redakcija časopisa Starinar i posebnih izdanja Arheološkog instituta kao sekretar redakcije.

Rukovoditeljka je dva EU projekta iz programa Erasmus+.

Učestvovala je u organizaciji dve naučne konferencije održane na Viminacijumu.

Svoje refereate je izlagala na više od 25 međunarodnih naučnih konferencija.

Do sada je objavila 40 naučnih radova na srpskom ili engleskom jeziku, kao autor ili koautor i dva prikaza.

Urednica je dve monografije, u kojima je ujedno autor poglavlja, a takođe je autorka/koautorka dve monografije.

Deo je multidisciplinarnog viminacijumskog tima koji je između ostalog učestvovao u nastajanju i razvoju Arheološkog parka Viminacijum, kao i internacionalne izložbe Itinerarium Romanum Serbiae and Viminacium.

Najnovije vesti