Promocija knjige izabranih tekstova Ave Justina u četvrtak u pozorištu

Na Blagovesti, u četvrtak 7. aprila u 19 časova, na dan rođenja i smrti Vranjanca Oca Justina Popovića, u kamernoj sali Pozorišta Bora Stanković u Vranju biće održana promocija knjige njegovih izabranih tekstova i eseja koja nosi naslov On među njima, a priredila ju je i za nju predgovor napisala Sunčica Denić.

Knjiga je objavljena u izdanju Srpske književne zadruge (SKZ), u izabranom plavom (sivom) kolu, u jubilarnom izdanju povodom 130 godina SKZ-a.

Naš veliki pravoslavni duhovnik i mislilac, Sveti Justin Ćelijski, ostavio je ogromno pisano nasleđe – dela mnogih žanrova kojima je zajednički imenitelj teološko učenje.

Za plavo kolo prof. dr Sunčica Denić odabrala je tekstove koji su najbliži književnosti.

"Reč je o tekstovima koji su svojom popularnošću najbliži savremenom čitaocu.

U njima se najbolje vidi ogromna učenost, mudrost i ljubav za svetosavsko bogoljublje i rodoljublje", kaže se u recenziji.

O knjizi će na promociji u Vranju govoriti recenzent prof. dr Milo Lompar, te Dragan Lakićević, urednik Srpske književne zadruge.

Ovaj književni program održaće se u sklopu manifestacije Justinove blagovesti.

Justin

Ava Justin (Blagoje Popović) rođen je na Blagovesti, 7. aprila 1894. godine u Vranju, a upokojio se u Manastiru Ćelije, takođe na Blagovesti 1979. godine. U manastir Ćelije došao je prinudno posle Drugog svetskog rata, kao jedan od "opasnih građana" po novu vlast. Tu je bio preko trideset godina, i napisao knjige koje su prevođene na nekoliko desetina jezika. Bio je veliki protivnik ekumenizma u pravoslavlju, nazivajući ga imenom "svejeres". Svoje stavove o tome izneo je u knjizi "Pravoslavna crkva i ekumenizam". Bitno je doprineo razvoju teološkog koncepta svetosavlja. Teološki sledbenici Justina Popovića se nazivaju justinovcima. Justin Popović je za svetitelja SPC proglašen 2010. godine. Njegove mošti stigle su početkom juna 2019. u Vranje. Deo moštiju je postao trajno vlasništvo Eparhije vranjske i nalazi se u Svepravoslavnom centru prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski u Vranju.

Najnovije vesti