Promocija knjige Gazda Gligor Dudeta Đorđevića u utorak u okviru Svetosavske nedelje

Promocija knjige Gazda Gligor, autora Dušana Dudeta Đorđevića, posthumno priređenog izdanja pokojnog novinara, pisca i aforističara iz Vranja, biće održana u sklopu Svetosavske nedelje, u utorak 24. januara od 19 časova u kamernoj sali Pozorišta Bora Stanković.

Reč je o drugom, prerađenom izdanju Gazda Gligora, koje je ugledalo svetlo dana pre par meseci, u izdanju Udruženja književnika Vranja (UKV).

Posthumno izdanje dolazi četiri godine od iznenadne i prerane Đorđevićeve smrti.

Prvi put je knjiga štampana 1999. godine.

Te godine Đorđević je objavio tri drame jednočinke u svojevrsnoj trilogiji - Gazda Gligor, Božja urotka i Magla.

Radnja Gazda Gligora dešava se početkom XX veka.

Govori o vranjskoj porodici koja postaje "ugledna" zahvaljujući ratnom profiterstvu, čija je glava Gazda Gligor, čovek iz nižih društvenih slojeva koji je naprasno postao bogat, a čiji uspon i pad posmatramo od početka ka kraju drame.

Dušanova ćerka Milica Mitić napisala je predgovor i uradila lekturu, kao i za većinu ranijih njegovih knjiga - romana, drama i aforizama.

Profil

Dušan Dude Đorđević (1955 – 2018) bio je novinar, pisac i hroničar starog Vranja. Kao novinar radio je u brojnim nedeljnicima i dnevnicima, a najduže u čuvenim Novinama Vranjskim. Autor je više knjiga među kojima su najpoznatije romani Stočni vagon, Škola za patriote i Živa u grob nesam mogla, knjigu drama pod nazivom Drame, te više izdanja aforizama. Kapitalno delo u elektronskom izdanju pod nazivom Stare vranjske porodice objavio je 2017. Jedan je od osnivača Udruženja književnika Vranja. U karijeri se bavio sportom i sportskim novinarstvom gde je ostavio značajan trag. Kao fudbaler u Vranju je igrao za fudbalske klubove Dinamo, Koštana i Jumko, a jedno vreme za niški Palilulac. Kao sportski novinar radio je kao dopisnik Sporta iz Vranja.

Najnovije vesti