Promocija knjige Dejana Vukićevića u sredu u Gradskoj biblioteci

Knjiga dr Dejana Vukićevića Non imprimatur ili Cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu, za koju je autor ove godine dobio Nagradu Dejan Medaković, biće promovisana u Biblioteci Bora Stanković u Vranju, u sredu 22. septembra u 13 časova (sala Periodike u prizemlju).

Knjiga u izdanju novosadskog Prometeja, koja je već doživela drugo izdanje, po rečima prof. dr Boška Suvajdžića, predsednika žirija za Medakovićevu nagradu "pitka je, uzbudljiva, duhovita i zastrašujuća knjiga o istoriji cenzure od postanka čovečanstva do danas, u svim njenim pojavnim oblicima, mimikrijama, ketmanskim prividima, deformacijama, ali i 'svetlim stranama' cenzure, kao što je npr. obavezni primerak knjige u bibliotekarstvu".

"Pred nama je leksikon, enciklopedijski priručnik, bibliografsko, političko i anegdotsko štivo, ali iznad svega potresna i uzbudljiva priča koja ponire u najdublje kutove čovekovih mračnih strahova", navodi se u najavi ovog književnog događaja.

U knjizi su posebno istaknuta drastična, institucionalna i van-institucionalna suđenja knjigama i njihovim autorima i drakonske kazne koje su morali da pretrpe.

Pored čuvenih suđenja Floberu, Džojsu, Bodleru, Lorensu, Šileru naglašeno svetlo palo je po suđenjima koja su najviše uzdrmala srpsku kulturnu javnost Ivanu Ivanoviću i Gojku Đogu.

Razgovor s autorom vodiće dr Dragana Milunović, zamenika upravnika Narodne biblioteke Srbije.

Odlomak iz knjige možete pročitati ako kliknete OVDE.

O autoru

Dejan Vukićević (Kraljevo, 1965) diplomirao je na Katedri za opštu književnost sa teorijom književnosti, magistrirao i doktorirao na Katedri za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta u Beogradu. Radio je na personalnim biografijama trideset srpskih književnika. Objavio je knjige Bibliografija priloga u kraljevačkoj književnoj periodici (Knj. 1 Osvit–Oktobar–Slovo, 200; Knj. 2 Povelja 1971–2000, 2001); Bibliografija Matije Bećkovića i Bibliografija Dragana Lakićevića (Dereta, 2006); Delo: 1955–1992 : bibliografija (Institut za književnost i umetnost, Narodna biblioteka Srbije, Matica srpska, 2007); Prvih 20 godina : bibliografija Grafičkog ateljea Dereta (Dereta, 2008); Bibliografija Nikolaja Timčenka (Zadužbina Nikolaja Timčenka, Kulturni centar Leskovca, 2008); Bibliografija Branislava Petrovića (Gradska biblioteka Pančeva, 2009); Bibliografija Dobrice Ćosića (Službeni glasnik, 2010); Zavičajni fondovi (Službeni glasnik, Narodna biblioteka Inđija, 2011); Bibliografija srpskih enciklopedija i leksikona (Zavod za udžbenike, 2012); Katalog Legata Petra Kolenđića: rukopisi, korespondencija, stare knjige, koautori Zlata Bojović, Nada Mirkov Bogdanović (Narodna biblioteka Srbije, 2015); Bibliografija srpskih rečnika (Narodna biblioteka Srbije, 2016). Za bibliografiju časopisa Delo od Bibliotekačkog društva Srbije dobio je 2007, a za Bibliografiju srpskih enciklopedija i leksikona 2012. nagradu "Stojan Novaković". Nagradu "Marija Ilić Agapova” dobio je 2012. godine kao najbolji bibliotekar grada Beograda. Za ukupan doprinos bibliotekarskoj struci 2019. uručena mu je nacionalna nagrada „Janko Šafarik”. Za knjigu Non imprimatur dobio je nagradu „Dejan Medaković” za 2020. godinu. Radi kao voditelj Fonda stare, retke i minijaturne knjige u Narodnoj biblioteci Srbije.

Najnovije vesti