Projekcija filma o reproduktivnom zdravlju žena sa invaliditetom

Vranjski Odbor za ljudska prava, u saradnji sa Organizacijom za podršku ženama sa invaliditetom "…Iz kruga - Vojvodina", prirediće u Vranju projekciju filma o reproduktivnom zdravlju žena sa invaliditetom i njihovim svakodnevnim problemima.

- Iako nekoliko međunarodnih instrumenata o ljudskim pravima obavezuje državu da preduzme korake za promociju seksualnih i reproduktivnih prava žena sa invaliditetom, ženama s invaliditetom kontinuirano se uskraćuju informacije o seksualnosti, seksualnom zdravlju i reproduktivnim pravima, a usluge zdravstvene zaštite ostaju nepristupačne.

Pandemija koronavirusa, kao pretnja celokupnom zdravstvenom sistemu, zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja stavlja pod dodatni pritisak, jer je pristup postojećim uslugama podrške i zdravstvene zaštite dodatno ograničen.

Svako ima pravo na pouzdane informacije i adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kako u doba krize, tako i nakon nje i projekat se realizuje se sa ciljem da se poveća kapacitet za pružanje usluga seksualnog i reproduktivnog zdravlja ženama sa invaliditetom jer je unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja ključ ostvarivanja održivog razvoja, zdravlja i blagostanja- poručuju organizatori u najavi projekcije.

…Iz kruga - Vojvodina, uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija UNFPA, realizuje projekat "Izgradnja kapaciteta žena sa invaliditetom za zagovaranje njihovih seksualnih i reproduktivnih prava".

Projekat se sprovodi u pet opština u Srbiji - Kragujevac, Raška, Temerin, Užice, Vranje, a traje od aprila do novembra 2020. godine.

U Vranju je lokalni partner na projektu Odbor za ljudska prava Vranje i udruženja osoba sa invaliditetom grada Vranja.

Projekcija u Vranju zakazana je za sredu 23. septembar u 12 sati, u bašti restorana “Dvor”.

Najnovije vesti