Projekat „Misija Bugarska“ o tajnama kulturno-istorijskog nasleđa

Bugarska, Grčka i Italija su evropske zemlje sa hiljadugodišnjom istorijom u kojima je popisano najviše arheoloških spomenika, piše Radio Bulgaria portal.

- Ali, za razliku od ove dve južne zemlje Bugarska i dalje nije dovoljno prepoznatljiva kao kulturno-istorijska destinacija. Ima različitih metoda pomoću kojih jedna zemlja može da postane poželjno za turiste iz celog sveta mesto – navodi se.

Tekst upoznaje čitaoce sa inicijativom „Misija Bugarska“, koju je pokrenuo arheolog prof. Nikolaj Ovčarov.

Ideja o seriji putujućih predavanja rodila se u oktobru prošle godine tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova Ekaterinom Zaharijevom.

- Cilj nam je da dok traje predsedavanje Bugarske Savetom EU predstavimo našu zemlju i van njenih granica, da promovišemo njenu bogatu kulturnu baštinu i istoriju.

Odlučili smo da više pažnje posvetimo ranijim periodima pošto se novija istorija suviše politizuje.

„Poslednja stanica“ nam je 14. vek kad balkanskim narodima nije pošlo za rukom da se ujedine i odgurnu Osmanlije – objašnjava se.

U inicijativi učestvuje i istoričar prof. Plamen Pavlov, profesor Velikotrnovskog univerziteta. Po rečima Ovčarova, zvanični početak projekta je trebalo da bude promovisan ispred spomenika ćirilici na Antarktiku, ali su ga loše meteorološke prilike na ledenom kontinentu odložile.

Prof. Ovčarov je dodao da nije isključeno da povodom 24. maja bude otvoren još jedan sličan spomenik u ruskom gradu Novosibirsku. Ovo će biti treći spomenik nakon što je 2015. godine u mongolskoj prestonici Ulan Batoru otvoren drugi takav spomenik.

Teme pojedinih predavanja koja će dvojica profesora držati biće prilagođene auditorijumu. Prvo predavanje održano je u petak, 16. marta, na Državnom univerzitetu u Tarakliji, Moldavija.

Do kraja meseca juna će naučnici posetiti ukupno 10 zemalja među kojima su Rusija, Jermenija, Belgija, Grčka, Kipar, Slovenija, Slovačka, Mađarska, Kina i Moldavija.

Prilikom gostovanja u Rusiji dvojica profesora će pokušati da stave tačku na spekulacije vezane za ćirilicu i za to ko je njen autor.

Profesora Ovčarova i prof. Pavlova pozvali su i s Univerziteta u Pekingu gde će otputovati krajem aprila.

Poseta bugarskih profesora će sa sigurnošću biti ocenjena kao posebno vredan gest koji će doprineti povećanju broja turista iz Podnebeske carevine u Bugarskoj.

Svi ti susreti bili bi nezamislivi bez podrške bugarskih diplomata u ovim zemljama. Prezentacije koje će tokom predavanja prikazati prof. Ovčarov i prof. Pavlov otkriće više detalja o sačuvanim spomenicima iz doba prvobitnih ljudskih zajednica sve do kraja Drugog bugarskog carstva.

Među njima su praistorijske solane nedaleko od Provadije, tračko svetilište Perperikon i hram Orfeja kod sela Tatul, artefakti iz rimskog doba koji su pronađeni u delu današnjeg Trga nezavisnosti u Sofiji, bazilika Svete Sofije i rotonda Svetog Georgija, kao i činjenice vezane za stvaranje bugarske države, nekadašnje prestonice Pliska i Preslav i sl.

Najnovije vesti