Prošli izbori: Od srede nove akcize na cigarete, gorivo, alkohol i kafu

Vranje - Od srede su počele da važe nove, uvećane akcize na naftne derivate, cigarete, cigarilose, tečnost za punjenje elektronskih cigareta, alkoholna pića i kafu.

Kako pišu Novosti, to će se odmah odraziti na vrlo blagi rast cena ovih proizvoda, osim cigareta, koje će najverovatnije biti u proseku za 10 dinara skuplje, ali od druge i treće sedmice jula u zavisnosti od proizvođača.

Na osnovu ranijih korekcija cena goriva može se zaključiti da nema pravila kako će nove dažbine uticati na njihovu visinu.

Trgovci otkrivaju da su od srede pojedina žestoka pića skuplja za 2,5 dinara po litru, a pivo za 50 para.

Potrošači će 100 grama kafe plaćati 20 para više.

U javnosti se spekuliše da bi poskupljenje goriva moglo da utiče na skok cena mnogih namirnica, ali, kako saznaju Novosti, zasad nema osnova za takve tvrdnje.

Dobavljači obično najavljuju korekciju cena pet dana unapred, a do sada na tom spisku nema osnovnih životnih namirnica.

Sokovi pojedinih proizvođača će poskupeti od dva do pet dinara, ali zbog drugih razloga - skoka cene sirovine.

Duvandžije se prilagođavaju povećanju cena dva puta godišnje, što je predviđeno akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine.

To podrazumeva da se na šest meseci uvećava specifična akciza.

Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to se dodaje i PDV.

Prilikom prošlog pomeranja, cena paklice je u proseku bila viša za 10 dinara, a očekuje se da će tako biti i ovoga puta.

Osim za cigarete, cene se usklađuju i za rezani duvan.

Podsetimo, Srbija mora da dostigne standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta.

U Srbiji je sada oko 60 evra, čime naša država spada u one u kojima su cigarete najjeftinije.

Primena novih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun, a onda pomerena za još mesec dana.

Ove dažbine su usklađene sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u prošloj godini.

GORIVO

Akcize na gorivo od danas su veće za otprilike dinar po litru, a tržište će pokazati da li će i koliko svaka od naftnih kompanija povećati cenu, izjavio je za Tanjug generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović. On je rekao da je sasvim sigurno da proizvođači i uvoznici nafte i derivata nafte na današnji dan moraju u državni budžet da uplaćuju oko dinar i 30 para više, s obzirom na to da se obračunava i PDV. Akciza na benzin od danas je 57,10 dinara po litru, na evrodizel 58,72 dinara, a na tečni naftni gas 44,59 dinara po kilogramu. Za biogorivo i biotečnosti akcize će biti 57,37 dinara, a za ostale derivate nafte 68,45 dinara po litru.

Najnovije vesti