Privremeno zatvoren most kod Ćukovca zbog poplava

Zbog visokog vodostaja Južne Morave, u sklopu vanredne odbrane od poplava, od ponedeljka uveče su na području Vranja za drumski saobraćaj privremeno zatvoreni most kod sela Ćukovca, kod Železničke stanice i putni pravac Zlatokop - Kupinince - Aleksandrovac.

- Nadležne gradske službe i ekipe JVP Srbijavode su u pripravnosti i tokom noći su pratile nivo Južne Morave i njenih pritoka - saopšteno je nakon sednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Stručno-operativnom timu za odbranu od poplava, koji je formirao ovaj štab, naloženo je u ponedeljak uveče "da prati stanje na terenu usled obilnih padavina na neuralgičnim tačkama rečnih vodotokova, sačini izveštaj o tome i prosledi ga JP Urbanizam i izgradnja grada Vranja, sa predlogom za preventivno dejstvo na ugroženim lokacijama.

Na sednici Gradskog štaba, kojom je predsedavao gradonačelnik Slobodan Milenković, naloženo je Odeljenju komunalne policije i Odeljenju za inspekcijske poslove "da redovno prate stanje na terenu i obaveštavaju Gradski štab za vanredne situacije i Operativni centar Odeljenja za VS u Vranju na 017/1985.

- Zadužuje se koordinator mesnih zajednica da bude u stalnom kontaktu sa poverenicima i zamenicima poverenika civilne zaštite i dostavlja informacije Kancelariji za vanredne situacije na broj tel 017 402 340 i Operativnom centru za VS na 017/1985.

Zadužuje se Odeljenje za inspekcijske poslove da obiđe sva aktivna i potencijalna klizišta sa procenom stanja na terenu - saopšteno je nakon sednice.

Zavodu za javno zdravlje u Vranju naloženo je "da obiđe sva domaćinstva u kojima je voda prodrla u dvorišta i podrumske prostorije i obavi dezinfekciju objekata".

PRETE POPLAVNI TALASI IZ BUGARSKE I SA KOSOVA

Sve službe "Srbijavoda" i nadležnih vodoprivrednih preduzeća, sa direktorom "Srbijavoda" Goranom Puzovićem na čelu, na terenu su i prate situaciju kako bi preduzeli sve pripremne radnje i mere u cilju sprečavanja plavljenja područja. Poplavni talas iz Bugarske i sa Kosova i Metohije preti da ugrozi naselja na jugoistoku Srbije, rečeno je. Službe "Srbijavoda" uvode dežurstva na lokalitetima koji su evidentirani kao kritični kako bi u skladu sa hidrološkom situacijom angažovali dodatna sredstva i ljudstvo u cilju blagovremenog dejstva.

- Pošto se poplavni talas polako pomera prema Pirotu, mi sada idemo tamo da pratimo situaciju. Ne očekujemo velike probleme ni u Nišu, ni u Pirotu, jer su oba ova grada zaštićena na pravi način. U Vranju gde je zabeležen porast nivoa reke Morave su takođe naše ekipe koje prate situaciju kako bi utvrdili šta je to što moramo noćas i ujutru da uradimo kako bi nam građani bili bezbedni - rekao je Puzović u izjavi Tanjugu.

Najnovije vesti