Pritvor do trideset dana osumnjičenoj za napad nožem u sudnici

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Vranju rešenjem je ovog vikenda odredio pritvor prema osumnjičenoj M.T. iz Vranja, u trajanju do 30 dana, nakon što je ona uhapšena za napad nožem u sudnici u Osnovnom sudu.

Pritvor je, kako saopštavaju iz Višeg suda, određen u vezi sa krivičnim delom ubistvo u pokušaju (iz člana 113, u vezi sa članom 30 Krivičnog zakonika.

"Pritvor je prema osumnjičenoj određen iz pritvorskih razloga predviđenih članom 211, stav 1, tačke 2, 3. i 4. Zakonika o krivičnom postupku, a na predlog za određivanje pritvora Višeg javnog tužilaštva u Vranju", saopšteno je iz Višeg suda.

Zakon u tom pogledu predviđa da se pritvor ima odrediti osumnjičenom ako "postoje okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti, izmeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove krivičnog dela ili ako osobite okolnosti ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, saučesnike ili prikrivače; ako osobite okolnosti ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo ili dovršiti pokušano krivično delo ili učiniti krivično delo kojim preti i ako je za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko deset godina, odnosno kazna zatvora preko pet godina za krivično delo sa elementima nasilja ili mu je presudom prvostepenog suda izrečena kazna zatvora od pet godina ili teža kazna, a način izvršenja ili težina posledice krivičnog dela su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Podsećanja radi, prethodno je pred Višim javnim tužilaštvom (VJT) osumnjičena u svojoj odbrani kazala da "nije imala nameru da ubije oštećenu".

Ona je na saslušanju u subotu kazala da sa suprotstavljenom stranom već ima privatnu tužbu i protivtužbu pred Osnovnim sudom u Vranju, zbog krivičnog dela laka telesna povreda (član 122, stav 1Krivičnog zakonika).

Dodala je još da je tom prilikom u sudnici "bila isprovocirana", kao i da "predmetni nož (kojim su nanete povrede) stalno nosi sa sobom", saopšteno je iz VJT.

U četvrtak 26. maja tokom suđenja došlo je do incidenta u kome je T.M. iz Vranja u toku glavnog pretresa ubola perorezom ženu M.M, drugu stranku u postupku.

Zbog ovog incidenta predsednica suda Dragana Stanković Tasić smenila je rukovodioca pravosudne straže i na njegovo mesto postavila drugog člana sudskog obezbeđenja.

Najnovije vesti