Prikupljen novac za lečenje, Vukan otputovao u Budimpeštu

Novac za lečenje Vukana Stoiljkovića, devetomesečne bebe iz Vranja koja boluje od spinalne mišićne atrofije tipa 1 (SMA) prikupljen je u poslednjem trenutku i Vukan je sa roditeljima, zahvaljujući mnogobrojnim humanim ljudima, uspeo da otputuje u Budimpeštu gde bi trebalo da primi terapiju, objavio je RTS.

Vukanov otac Miloš Stoiljković potvrdio je danas za Vranje News da su stigli u Budimpeštu.

"Čekamo zvaničnu potvrdu od Budi human, ali po onome što mi znamo za neproknjižene uplate koje će leći danas, novac je prikupljen", rekao je Miloš za Vranje News.

Samo dan pred zakazani termin za prijem u bolnicu u Budimpešti Vukanu je nedostajalo još oko 100.000 evra, ali su građani odgovorili na apele i novac je prikupljen.

Za Vukanovu bolest saznalo se pre dva meseca.

U prikupljanje pomoći za najskuplji lek na svetu Zolgensmu, koji košta 2,5 miliona evra, uključio se do sada nezabeležen broj pojedinaca, preduzeća i organizacija.

Za sredu mu je zakazan prijem u bolnici u Budimpešti.

SMA i neonatalni skrining

Vukan Stoiljković je deveta beba za koju je u Srbiji prikupljan novac za lečenje od ove bolesti, sa kojom se u proseku rodi jedna među 8.000 beba. U maju 2022. godine pokrenut je jednogodišnji projekat neonatalnog skrininga na ovu bolest, što znači da će se sve bebe, čije mame daju pristanak, testirati na rođenju. To je bitno kako bi im se u slučaju pozitivnog rezultata, terapija dala pre ispoljavanja simptoma. Stručnjaci kažu da deca sa terapijom datom na vreme imaju mogućnost da odrastaju kao potpuno zdrava.

Najnovije vesti