Prijemom boraca i svečanom skupštinskom sednicom počelo obeležavanje Dana oslobođenja

Svečanosti povodom obeležavanja Dana oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu počele su u utorak prijemom za delegaciju vranjskog SUBNOR-a u Gradskoj kući.

Gradonačelnik Slobodan Milenković, čestitajući članovima boračke organizacije ovaj značajan datum iz bogate istorije Vranja, naglasio je da je pred današnjim generacijama "obaveza da nastave da neguju i poštuju prošlost, bez koje nema budućnosti".

"Boračka organizacija je pouzdan partner i ono čemu još više moramo težiti je da deca nauče šta je antifašistička borba.

To je jedan od važnijih ciljeva jer smo svedoci pokušaja prekrajanja istorije.

Naš prioritet je i obnova spomen obeležja na teritoriji grada Vranja koju ćemo zajedno realizovati", potencirao je Milenković.

Predsednik SUBNOR-a Stojan Mladenović naglasio je da ta organizacija ima veliku podršku od države i gradskog rukovodstva, a na značaj obeležavanja 7. septembra ukazao je Miroljub Stojčić, predsednik Skupštine SUBNOR-a Srbije.

U nastavku je u okviru proslave 77 godina oslobođenja održana svečana sednica Skupštine grada Vranja.

Predsednik Skupštine grada Dejan Tričković naglasio je obraćajući se odbornicima da je današnji datum 1944. godine, kada su oslobodioci ušli u Vranje, označio "novo razdoblje u istoriji Vranja i okoline".

"U borbama za slobodu učestvovalo je više od 12.000 boraca našeg kraja.

Na žalost njih 954 nije dočekalo slobodu, poginuli su u borbama.

Još 660 svirepo je streljano, dok su 4.000 Vranjanaca internirani u bugarske logore.

Zahvaljujući njihovoj hrabrosti i požrtvovanju mi već 77 godina živimo u slobodi i zato ih se svakog 7. septembra sećamo sa posebnim pijetetom", rekao je Tričković.

On je naglasio da i iz obaveze prema ovakvim precima rukovodstvo grada ima zadatak da "u godinama koje dolaze radi na intenzivnijem razvoju, brine o građanima, njihovim potrebama, smanjenju nezaposlenosti dovođenjem novih investitora i zapošljavanju mladih".

"Odgovornost prema naraštajima koji dolaze zadatak je na koji moramo da odgovorimo najvećom ocenom.

Trudićemo se i u narednom periodu da radimo na modernizaciji lokalnih institucija i realizaciji mnogih važnih investicija", dodao je Tričković.

OSLOBOĐENJE

Vranje je oslobođeno od fašizma i bugarskog okupatora u Drugom svetskom ratu 7. septembra 1944. godine. Nemci i Bugari okupirali su grad 9. aprila 1941, a jula iste godine formiran je vranjski Narodnooslobodilački partizanski odred u šumi nedaleko od "Pržara". U borbama je prema istorijskim podacima učestvovalo oko 12.000 ljudi iz Vranja i okoline. Slobodu nije dočekalo 956 boraca. U oslobađanju je učestvovala 22. srpska divizija NOVJ. Prema spisima iz tog perioda partizani su ušli u grad sa tri strane. Najpre jedinica sa Vlastom Stoiljkovićem na čelu iz pravca "Odžinke" kroz "Pirindžinski sokak", današnju Prizrensku ulicu. Zatim druga veća formacija iz pravca Tibužda i Zlatokopa, a sa treće strane odred koji je krenuo iz Poljanice pod komandom Jove Bokčana koji je ušao u grad iz pravca Balinovca. Ovaj dan oslobođenja se u Vranju obeležava polaganjem venaca i cveća na Spomenik revolucije, počasnom paljbom pripadnika vojske i dodelom "Sedmoseptembarskog priznanja" najzalužnijim kolektivima i pojedincima.

Najnovije vesti