Prijem za predstavnike Ambasade i Ruskog doma: Jačanje veza Vranja i Rusije

Povodom otvaranja izložbe Povratak generala - 145. godišnjica dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju, koje je zakazano za petak uveče u Vranju, organizovan je u Gradskoj kući prijem za predstavnike Ambasade Ruske Federacije i Ruskog centra za nauku i kulturu Ruski dom u Beogradu.

Susretu su prisustvovali prof.dr Aleksej Timofejev, autor izložbe, Zoran Antić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Izabela Savić, gradska većnica i Zoran Najdić, direktor Javne biblioteke Bora Stanković.

Izražavajući veliko zadovoljstvo što je Vranje domaćin jedne ovako značajne postavke zamenica gradonačelnika Zorica Jović potencirala je da Grad Vranje sa Rusijom i Ambasadom Ruske federacije u Srbiji "ima više nego uspešnu saradnju".

"Podsetiću da smo učesnici Sveslovenskog kongresa u Sankt Peterburgu, da su naši učenici prisutni na takmičenjima koji se organizuju u Rusiji, da se u našim školama velika pažnja posvećuje izučavanju ruskog jezika, da u Gimnaziji imamo Ruski kutak.

Veze između dva naroda su neraskidive i na nama je da ih što više jačamo", istakla je ona.

Podsetila je i na podršku u rekonstrukciji OŠ Jovan Jovanović Zmaj, kao i na dogovore o otvaranju Ruskog centra na nivou lokalne samouprave i upoznala goste sa kapitalnim investicijama koje se realizuju na području grada Vranja.

Predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković skrenuo je pažnju na značaj negovanja tradicionalnog prijateljstva između dva naroda.

Gosti su se zahvalili na gostoprimstvu i izrazili interesovanje za unapređenje saradnje u svim oblastima.

Izložbu, koja će biti otvorena u 18 časova u Pozorištu Bora Stanković, organizovali su Ministarstvo kulture Srbije, Ministarstvo kulture Ruske Federacije, Istorijski muzej Srbije, Istorijski muzej iz Rusije i Ruski centar za nauku i kulturu Ruski dom u Beogradu.

Najnovije vesti