Prijavljeni roditelji iz Vranja zbog povređivanja dece pirotehnikom

Zbog neoprezne upotrebe pirotehničkih sredstava ili korišćenja petardi i drugih naprava neodgovarajućeg kvaliteta u danima neposredno pre i za vreme dočeka 2024. godine, povređeno je dvadeset osoba, od kojih dva maloletnika na području Vranja.

Među povređenima na području Srbija je čak dvanaestoro dece, pet maloletnika i tri punoletne osobe.

Radi se samo o slučajevima koji su prijavljeni policiji.

U slučajevima povreda dva maloletnika na području Vranja, usled propuštanja obaveznog nadzora nad detetom, podnete su prekršajne prijave protiv roditelja, rečeno je N1 u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

MUP je pred novogodišnje praznike počeo kontrolu prodaje pirotehničkih sredstava u Srbiji.

Policija je obišla 457 objekata i prodajnih mesta, odnosno javnih površina gde se najčešće vrši nelegalna prodaja i promet pirotehničkih sredstava.

Kako su rekli za N1, oduzeto je ukupno 98.218 komada raznih pirotehničkih sredstava – petardi, raketa, dimnih bombi, vatrometnih boksova, baterija, baklji i ostale pirotehnike.

U tom periodu, kako ističu u MUP-u, nije bilo oduzetih pirotehničkih sredstava 3. i 4. razreda, koji ne smeju biti u slobodnoj prodaji.

U skladu sa Zakonom o prometu eksplozivnih materija, pripadnici policije su, prilikom kontrole, podneli i 24 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornih lica i pojedinaca, od kojih je najviše na teritoriji Policijske uprave u Leskovcu, a najmanje na teritoriji policijskih uprava u Novom Sadu i Čačku.

Najnovije vesti