Prijava protiv vlasnika vikendice koji je ogradio Pčinju kod Popove plaže

Vranje - Da je prisvajanje i ograđivanje dela priobalja kod Popove plaže na reci Pčinji nelegalno, potvrdio je za portal Bujanovačke Branimir Stojančić, rukovodilac Sektora ekonomsko pravnih poslova Predela izuzetnih odlika Dolina Pčinje.

On je rekao da ovo nije prvi put da se meštani žale protiv vlasnika vikendice i da je prijava protiv nelegalno postavljenih stubova i ograđivanja priobalja podneta krajem prošle godine.

Stojančić objašnjava da je prijava podneta JP Srbija vode, odnosno njihovom sektoru u Nišu.

"Mi smo upravljači Predela izuzetnih odlika (PIO) Dolina Pčinje i naša čuvarska služba obilazi teren Pčinje, tako da su meštani i ranije reagovali po tom pitanju, odnosno bilo je pritužbi na neadekvatno ponašanje dotičnog.

Čuvarska služba je utvrdila da su stubovi nelegalno postavljeni u okviru zaštićenog područja i mi smo na osnovu toga podneli prijavu 20. decembra 2023. godine Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, JP Srbija vode, VPC Morava u Nišu, jer su oni nadležni i njihovo je zemljište", rekao je Stojančić.

Objasnio je šta je pomenuti građanin trebalo da uradi pre nego što postavi stubove i ogradi plažu.

"Ukoliko je njegova parcela i sve je legalno, on je bio dužan da najpre obavesti Ministarstvo za zaštitu životne sredine o tome da želi da postavi, a onda i od nas dobije saglasnost.

Pošto se radi o vodnom zemljištu i putu, o zemljištu koje je u vlasništvu Srbijavode, on ništa od toga nije mogao da dobije, jer je sve nelegalno, odnosno vikendica je legalna, ali produžetak dvorišta nije", objasnio je Stojančić.

Ako ne reaguju iz Srbijavode, PIO Dolina Pčinje će, kao upravljač zaštićenog područja, podneti krivičnu prijavu.

"U prethodnom periodu, tačnije u protekle 3 godine, vodili smo 5-6 sudskih sporova, sklonili smo 6-7 nelegalnih montažnih objekata i kompletno raščistili Popovu plažu od divlje gradnje", dodaje Stojančić.

Podsetimo, grupa građana iz Bujanovca apelovala je na svog sugrađanina koji je, kako su naveli, navodno prisvojio i ogradio deo priobalja kod Popove plaže, i time onemogućio običnom narodu da priđe do reke, da se kupa, kampuje i uživa u lepotama prirode.

Reagovalo tužilaštvo

Bujanovački javni tužilac Boban Nakić rekao je Bujanovačkim u petak da je formiran predmet u vezi sa ovim slučajem i da će "sve okolnosti biti ispitane".

"Evidentna je reakcija javnosti po pitanju dešavanja na Popovoj plaži, tužilaštvo će postupati po ovom pitanju", naveo je Nakić.

Najnovije vesti