Prigovor JS izbornoj komisiji: Prekršen zakon, na listi Makedonaca naš član

Iz Gradskog odbora Jedinstvene Srbije u Vranju podneli su u ponedeljak prigovor Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) u Vranju na rešenje o proglašenju odborničke liste Za bratstvo i jedinstvo Demokratske partije Makedonaca (DPM), zbog toga što se na listi te manjine našao član JS Marjan Petrović, veterinarski tehničar iz Suvog Dola, saznaje Vranje News.

Prigovor je podnet u skladu sa članom 76 Zakona o lokalnim izborima, koji govori o "zabrani izigravanja zakona".

"Izborna komisija rešenjem odbija predlog da se određenoj izbornoj listi utvrdi da ima položaj izborne liste nacionalne manjine, ako je nosilac liste ili kandidat za odbornika na izbornoj listi lice za koje je opšte poznato da je član druge političke stranke, koja nije politička stranka nacionalne manjine ili ako se utvrde druge okolnosti koje nesumnjivo ukazuju na nameru da se izigra zakon", piše u pomenutom članu zakona.

Podsećanja radi, Gradska izborna komisija je na sednici održanoj dana 4. novembra donela rešenje o proglašenju liste Za bratstvo i jedinstvo DPM, kao manjinske liste.

Uvidom u listu odbornika, kako saznanje Vranje News, jedan od zamenika članova GIK-a prigovorio je pre donošenja rešenja da je Marjan Petrović, koji se nalazi na listi odbornika za ovu listu, zapravo član Jedinstvene Srbije.

Iz JS sada tvrde da GIK nije utvrdila pravo činjenično stanje, već su samo pozvali telefonom podnosioca liste DPM Aleksandra Božinovskog koji je, kako saznajemo, navodno negirao tvrdnje da je Marjan Petrović član JS.

Iz JS prigovaraju da Božinovski nije ni mogao da zna da li je ovaj član druge partije.

Iz JS su dostavili dokaz - potvrdu da je Marjan Petrović u stranačkoj bazi podataka kao član Jedinstvene Srbije, o čemu postoji dokaz i iz centrale stranke, te da on do danas nije podneo zahtev za ispisnicu i iščlanjenje iz JS, u kojoj smatraju da postoji očigledna namera da se izigra zakon.

Zato iz Palmine stranke u Vanju traže da se usvoji njihov prigovor i ukine rešenje o proglašenju izborne liste DPM u Vranju.

Najnovije vesti