Pridružuju se merama štednje: Knauf Insulation gasi dekorativnu rasvetu

Vranje - Fabrika kamene vune Knauf Insulation krenuće od četvrtka 8. septembra sa gašenjem dekorativne rasvete u večernjim i noćnim satima u fabrici u Surdulici.

To je prva privatna kompanija na jugu Srbije koja je prihvatila ovu inicijativu, poštujući preporuke Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike upućene javnim preduzećima za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

"Budući da je energetska efikasnost u srži poslovanja ove kompanije, jer se bave proizvodnjom kamene vune – izolacionog materijala kojim se energetska efikasnost najlakše postiže na duže staze, u ovoj kompaniji cene i podržavaju svaki napor Vlade, industrije i građana koji vodi ka racionalnijoj potrošnji energije, smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva i povećanju kvaliteta života građana.

Pored novih mera u vezi sa dekorativnom rasvetom, Knauf Insulation već godinama koristi toplu vodu iz svoje proizvodnje za zagrevanje svih prostorija u fabrici u hladnim mesecima, na taj način ostvarujući uštede ne samo za kompaniju već i za energetski sistem Srbije", navode iz Knaufa.

Iz kompanije saopštavaju da se nadaju da će ove preporuke slediti što veći broj preduzeća, institucija i građana.

"U kombinaciji sa već postojećim programom za povećanje energetske efikasnosti koji subvencioniše država i lokalna samouprava, predstojeća zima bi mogla da bude lakša", navodi se.

Profil preduzeća

Knauf Insulation uspešno posluje u Srbiji već 17 godina. Prošle godine je, u okviru svoje strategije održivosti „Za bolji svet“ sproveo sadnju preko 300 stabala drveća na teritoriji opštine Surdulica i mesne zajednice Belo polje. Krajem prošle godine, sprovedena je akcija pokrivanja brda unutar fabrike, a početkom 2022. deo brda je izvezen, a ostatak danas služi kao izvor sirovine za reciklažu. Sređen je parking prostor za kamione u krugu fabrike i nastavljeno je sa investicionim ciklusom vrednim 19 miliona evra, koji podrazumeva još i izgradnju novog, većeg dimnjaka i ugradnju novih filtera. Sa ovom investicijom, ukupna ulaganja kompanije u Srbiji od njihovog dolaska 2005. godine prevazići će 50 miliona evra. Kompanija Knauf Insulation važi za jedno od najcenjenijih imena u svetu termoizolacije. Iz fabrike u Surdulici kamenom vunom se snabdeva srpsko, ali i tržišta Rumunije, Bugarske, Grčke, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije. U Srbiji je članica Nemačko-srpske privredne komore (AHK) i drugih strukovnih i privrednih udruženja. Kontinuirano ulaže u svoj razvoj, ali i razvoj lokalne zajednice, Surdulice i Pčinjskog okruga.

Najnovije vesti