Preventivni pregledi u Domu zdravlja povodom Svetskog dana bubrega

Povodom obeležavanja Svetskog dana bubrega Centar za prevenciju sa polivalentnom patronažom Doma zdravlja u Vranju u četvrtak 14. marta od 10 časova započeo je preventivne preglede za sve zainteresovane građane u glavnom holu Doma zdravlja.

Pregledi podrazumevaju merenje nivoa šećera iz kapilarne krvi, kao i krvnog pritiska, uz podelu zdravstveno-edukativnog materijala i saveta od strane zdravstvenih radnika u vezi sa zdravim stilovima života.

Obeležavanje ovog dana odvija se pod sloganom "Zdravlje bubrega svima i svuda".

- Centar za prevenciju sa polivalentnom patronažom skreće pažnju na laku dostupnost osnovnih preventivnih dijagnostičkih procedura koje podrazumevaju redovnu kontrolu krvnog pritiska i laboratorijske analize krvi i urina.

Na osnovu njih mogu se otkriti prvi znaci bolesti, što bi nam dalo veću šansu za izlečenje ili usporenje napredovanja bolesti bubrega odnosno sprečavanje komplikacija - navodi se u saopštenju centra za prevenciju.

Cilj obeležavanja ovog dana je "povećanje znanja i nivoa svesti o faktorima rizika za nastanak bolesti bubrega koje su česte, opasne, ali izlečive".

- Takođe i promocija zdravih stilova života koja uključuje pre svega pravilnu ishranu, redovnu kontinuiranu fizičku aktivnost, život bez duvanskog dima i bez zloupotrebe alkohola.

To je odgovorno zdravstveno ponašanje svakog pojedinca prema sopstvenom zdravlju.

To su primarne preventivne mere koje mogu da pomognu u sprečavanju nastanka ovih bolesti - poručuju iz Centra.

Najnovije vesti