Preminuo Aleksandar Jovanović, član Saveta Književne zajednice Borisav Stanković

Prof. dr Aleksandar Jovanović, književni kritičar, istoričar i teoretičar, član Visokog saveta Književne zajednice Borisav Stanković u Vranju i višegodišnji predsednik i član žirija za dodelu književne Nagrade Borisav Stanković, preminuo je u Beogradu.

Jovanović je rođen 1949. godine u Ratarima (Smederevska Palanka).

Diplomirao je i magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Grupi za jugoslovensku i opštu književnost, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Odseku za srpsku književnost.

Radio je kao redovni profesor na predmetima Uvod u tumačenje književnosti i Srpska kultura u evropskom kontekstu na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a od 2003. do 2012. bio je i dekan ovog fakulteta.

Više godina je bio angažovan kao gostujući profesor i saradnik Pedagoškog fakulteta u Vranju.

Bio je član redakcija velikog broja časopisa i zbornika radova, te član žirija za književnost i nauke o književnosti.

Obavljao je funkciju predsednika i člana Nacionalnog prosvetnog saveta Republike Srbije (2005-2011).

Dobitnik je više nagrada za književnu kritiku i esejistiku: Nagrade Pavle Bihali, Nagrade Milan Bogdanović, Nagrade lista Borba, Nagrade Đorđe Jovanović, Nagrade Laza Kostić, Nagrade Nikolaj Timčenko i Povelje Borisav Stanković (za izuzetan doprinos srpskoj književnosti i negovanje vrednosti dela Borisava Stankovića).

Za ukupan doprinos obrazovanju i kulturi dobio je Svetosavsku nagradu i Zlatnu značku Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Objavio je knjige Oblaci u duši: pesništvo Dušana Vasiljeva (1986); Pesnici i preci: motivi jezika, tradicije i kulture u posleratnoj srpskoj poeziji (1993); Poezija srpskog neosimbolizma: istorija jedne pesničke osećajnosti (1994); Poreklo pesme – devet razgovora o poeziji (1995); Stvaraoci i Stvoritelj – tri molitvena pevanja (2003); Stih i pamćenje: o poeziji i poetici Milosava Tešića (2018, drugo izdanje 2019); Antologija poezije o Prvom svetskom ratu (2018); O istoriji, sećanjima i samoći (2019).

"Književna zajednica Borisav Stanković, Borina nedelja i prijatelji iz Vranja ostali su bez dobrog saradnika i savetnika, čoveka koji je znanje i ljubav nesebično delio, saopšteno je iz KZ.

Najnovije vesti