Preminulo trinaest osoba od koronavirusa u okrugu

Broj zaraženih koronavirusom u Pčinjskom okrugu je 112, u prethodna 24 sata potvrđen je i prvi slučaj virusa korona u Bosilegradu.

Kako javlja Tanjug, mežu zaraženima u Pčinjskom okrugu gotovo polovina ih je iz Vranja, njih 52, dok je u Surdulici zvanično 31 osoba obolela, Vladičinom Hanu 20, Bujanovcu četiri, Preševu i Trgovištu po dve i Bosilegradu jedna.

U celom okrugu ukupno je preminulo 13 osoba i to jedna iz Trgovišta, jedna iz Bujanovca, dvoje iz Vladičinog Hana, četri iz Surdulice i petoro iz Vranja, potvrdio je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju Slađan Stanković.

Poslednji podaci Ministarstva zdravlja pokazuju da je u Vranju 57 obolelih, Surdulici 34, Preševu tri, Bosilegradu dvoje, a razlog nepodudaranja tih podataka sa podacima Zavoda je, prema rečima Stankovića, to što se desi da jedna osoba bude nekada pozitivna dva puta.

- Neko je pozitivan i po drugi put, pa onda i te brojke ulaze u statistiku Ministarstva i dolazi do mešanja.

Mi uzimamo u obzir to što smo testirali u okrugu, ali i one koji su testirani u nekom drugom gradu, ali dok za njih ne dobijemo potvrdu to onda nije zvanično - pojasnio je Stanković.

On je dodao da se situacija u okrugu stabilizuje i postaje povoljnija.

- Poslednjih dana je izlečeno i otpušteno iz bolnice oko 50 ljudi, povoljnije je i to što se javljaju blaže kliničke slike i asimptomatski slučajevi i manji je priliv pacijenata u Pčinjskom okrugu - rekao je Stanković.

Najnovija dva slučaja vezana su za Bujanovac i Trgovište.

Muškarac iz Bujanovca (68), preminuo je od koronavirusa u Kliničkom centru u Nišu, nakon što je prošlog ponedeljka potvrđeno da je bio pozitivan na COVID-19, a u utorak je preminuo rudar iz Trgovišta zbog zdravstvenih komplikacija izazvanih koronavirusom.

On se se pre Uskrsa vratio iz Aleksinca u rodni kraj.

Preminuli je iza sebe ostavio suprugu i tri sina.

Najnovije vesti