Premijera predstave Autoput Sagbama u utorak u vranjskom teatru

Predstava Autoput Sagbama, u režiji Bogdana Jankovića i po tekstu Gorana Ibrajtera, biće izvedena u utorak 21. maja od 20 časova na večernjoj sceni Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

"Šta se to događa na autoputu u bratskoj vam Nigeriji?

Otkrijte zajedno sa nama.

Za avanturu otkrivanja naoružajte se smehom.

Na nama je da vam ga izmamimo", poručuju iz autorskog tima koji radi na pripremi ovog ostvarenja.

Umetnički direktor vranjskog teatrea Bojan Jovanović kaže za Vranje News da je reč o jednoj savremenoj komediji.

"To je predstava o internet prevarama.

Svako od nas je, poput glavnog junaka komada, bar jednom dobio mejl u kojem ga obaveštavaju da mu je nastradao rođak u inostranstvu i da je nasledio veliki novac...

To je i početna tačka naše predstave", navodi Jovanović.

Reditelj Bogdan Janković navodi da "svako ima pravo da se nada da mu se sreća osmehnula, da je došlo tih čuvenih pet minuta i da je vreme da se život menja u korenu".

"Čuda su moguća i nije loše biti spreman na njih.

Uzbudljiv život na sceni naših junaka pružiće priliku da iz udobnih sedišta kroz osmeh proživimo jednu neuobičajnu avanturu, na tuđoj koži.

Zanimljivo je pitanje šta nas dovodi u situaciju da se nadamo čudima, da u sreću poverujemo bez razmišljanja i da se kao nikada do tada potrudimo da tu priliku ni po koju cenu ne propustimo, čak i ako je ona malo verovatna.

Nije laka pozicija, kada nam još samo čudo može pomoći.

Uprkos svemu, neka nam je sa srećom", navodi Janković.

Autor teksta Ibrajter navodi da nam je informatička revolucija pomogla u mnogo čemu i olakšala štošta, ali da "čovek ostaje čovek sa svim svojim vrlinama i manama".

"Dakle, nit' smo bolji, nit' pametniji.

Ostadosmo onakvi kakvim nas je pre više od dve hiljade godina opisao Teofrast u svojim Karakterima.

Kakve veze, možda se zapitate, sa ovim uvodnim rečenicama ima tamo neki autoput u dalekoj i bratskoj nam Nigeriji?

I zašto bi se nas ticalo ono što se događa na autoputu egzotičnog imena Sagbama?

E, to otkrijte zajedno sa nama.

Za avanturu otkrivanja, naoružajte se smehom, a na nama je da vam ga izmamimo.

I verujte, blagotvorno je i slatko katkad se nasmejati sebi samom", navodi Ibrajter.

Prva repriza predstave Autoput Sagbama biće u petak 24. maja od 20 časova.

Karte za premijeru i prvu reprizu mogu se kupiti na biletarnici pozorišta ili onlajn na sajtu vranjskog tratra.

O autoru teksta i reditelju

Goran Ibrajter (Mokrin, 1962) srpski je menadžer u kulturi, dramaturg, pesnik i publicista. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1988. Završio je master studije dramaturgije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2017. godine. Radio je kao direktor Narodnog pozorišta Toša Jovanović u Zrenjaninu u dva navrata. Tekstovi su mu objavljivani u Ulaznici, Avangradu, Letopisu Matice srpske, Književnom životu, Ogledalu, Dometima, Sceni, kao i u više zbornika iz oblasti pozorišne teorije. Dela su mu prevođena na nemački, engleski, slovački i rumunski. Bio je član žirija na nekoliko pozorišnih festivala. Urednik je kataloga Tvrđava teatra. Sa Dejanom Penčićem Poljanskim bio je koautor monografije objavljene povodom 70 godina Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine. Zaposlen je u Sterijinom pozorju.

Bogdan Janković rođen je 1983. godine u Novom Sadu. Godine 2009. diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na grupi za multimedijalnu režiju u klasi profesora Bora Draškovića. Nakon studija režije osnovao je 2009. novu pozorišnu scenu za odrasle u Novom Sada pod nazivom Teatar 34. Iako se u svom profesionalnom radu podjednako bavi režijom u sva četiri medija, poseban akcenat stavlja na pozorišnu režiju. Do sada je postavio brojne predstave kako u pozorištima u zemlji, tako i u inostranstvu (Srpsko narodno pozorište, Narodno pozorište Sombor, Pozorište mladih Novi Sad, Narodno pozorište Sterija Vršac, Narodno pozorište Kikinda, Novosadsko pozorište Újvidéki színház, Teatar 34 Novi Sad, Narodno pozorište Užice, KC Novi Sad, Teatar Pozitiv, Ljubljana, Theater Magdeburg…). Za svoj rad više puta je nagrađivan na međunarodnim festivalima. Od 2017. živi i radi u Berlinu.

Najnovije vesti