Premijera monodrame povodom dvadeset godina karijere Žetice Dejanović

Žetica Dejanović, glumica vranjskog teatra, obeležiće dvadeset godina profesionalnog glumačkog rada u Pozorištu Bora Stanković monodramom "Moji ljubavni jadi" u režiji Ivana Tomaševića.

- Kao mlada glumica smatrala sam da će glumački život sa godinama biti lakši, međutim, sa iskustvom dolazi i veća doza odgovornosti i nastojite da svaka nova uloga bude bolja i drugačije od one koju ste prethodno pripremali.

Ali je draž u tome da je i izazov sa svakom novom ulogom sve veći - rekla je Dejanovićeva na konferenciji za medije uoči premijere.

Žetici će ovo biti druga monodrama u karijeri, nakon diplomske (Boginje) 1999. godine.

- Komad je aktuelan; mislim da smo uradili dobar posao.

Predstava može da donese i smeh i plač u publici, da natera publiku da se zamisli nad ljudskim sudbinama.

Konkretno, radi se o ženi koja godinama bezuspešno traži nekog za koga bi se udala.

Istovremeno, njena najbliža prijateljica se četiri puta udavala i u svakom novom braku živi srećno - objasnila je Dejanovićeva pred novinarima.

Direktor vranjskog Pozorišta Nenad Jović kazao je da postoji "veliki motiv i razlog za stavljanje ove predstave na repertoar" vranjskog teatra.

- Slavljenica jubileja nesumnjivo je doprinela uspesima našeg pozorišta i razvoju kulture u gradu - kazao je Jović.

GORAK OSMEH

Reditelj Ivan Tomašević smatra da je Žetičin jubilej "herojski", jer dvadeset godina u glumačkim vodama "nije mala stvar“.

- Trudili smo se da se malo udaljimo od literarnog formata, bilo nam je zadovoljstvo da neke stvari dopisujemo kako bismo tekst prilagodili pozornici. Namera nam je da publika sa podsmehom prati sve što Žetica priča, ali procenjujem da će to biti jedan gorak osmeh - rekao je reditelj.

Umetnički rukovodilac pozorišta Bojan Jovanović rekao je da Žetica stavom prema pozorištu, poslu, članovima ansambla i posvećenošću ima "sve osobine koje čine jednog dobrog glumca i dobrog kolegu".

Predstava je urađena po tekstu "Beleške jednog neženje" Aleksandra Stojadinovića.

Premijera je zakazana za sredu 27. mart u 21 sat u Domu Vojske u Vranju.

PROFIL

Žetica Dejanović rođena je u Vranju 1975. godine. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Prištini diplomirala je u klasi profesora Boška Dimitrijevića, i to monodramom "Boginje" Dragoslava Mihailovića. Profesionalnu karijeru započela je u Pozorištu Zoran Radmilović u Zaječaru 1999. godine, da bi se 2001. vratila u Vranje. U vranjskom pozorištu bila je jedan od osnivača glumačke radionice. Imala je preko 80 premijera. Oprobala se i kao režiser i asistent režije u više pozorišnih komada. Nagrađivana je mnogo puta za svoj glumački rad. Pre manje od tri godine na festivalu "Joakim Vujić", sa još trojicom glumaca (Milanom Vasićem, Aleksandrom Radulovićem i Vladimirom Milojevićem) nagrađena je za najbolju ulogu za lik Maše u predstavi "Tri sestre" Antona Pavlovića Čehova, u režiji Trajčeta Gorgijeva.

Najnovije vesti