Preko kreativnih industrija do bogatstva i radnih mesta (VIDEO)

Na sednici Skupštine grada Vranja u ponedeljak usvojen je Plan razvoja kreativnih industrija u Vranju za period od 2019. do 2023. godine.

Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić, koji je koordinisao Radnom grupom i izradom ovog dokumenta, istakao je da je ovaj plan kompatibilan sa Strategijom održivog razvoja grada Vranja, kao i sa već usvojenom Brend strategijom, te da su njime "određene osnovne smernice razvoja svih delatnosti koje pripadaju ovom sektoru".

- Ovaj strateški dokument počiva na tri "stuba".

Prvi je istraživanje i identifikacija lokalnih kreativnih resursa i infrastrukture, dakle neka vrsta mapiranja; potom stvaranje i unapređenje planskog pravnog i institucionalnog okvira i treće, ali i najvažnije, kreiranje mera podrške koje omogućavaju održivi razvoj kreativnih industrija - kazao je Antić.

On je pojasnio da u kreativne industrije spadaju sve one delatnosti "koje proizilaze iz kreativnosti, veština i talenata pojedinaca koji imaju potencijale za stvaranje bogatstva i radnih mesta, kroz proizvodnju i eksploataciju intelektuanog vlasništva".

- Odlučujući aspekt kreativnih industrija leži u povezivanju kulture i umetnosti sa privredom, turizmom, obrazovanjem, ekonomijom, kulturnom baštinom i njihovom međusobnom preplitanju.

S obzirom na to da kreativne industrije postaju značajan segment razvoja evropske i svetske ekonomije, u narednom periodu intenziviraćemo aktivnosti na njihovoj afirmaciji - rekao je Antić za skupštinskom govornicom.

Najnovije vesti