Pregovori sa Amerikancima za obnovu Amerikanskog doma

Grad Vranje spreman je da pruži svu logističku podršku za realizaciju projekta obnove Amerikanskog doma.

Na tom prostoru predviđena je "izgradnja objekta sa javnom namenom", a namera gradske vlasti je da budući objekat "nastavi rad u socijalnoj sferi", izjavio je u sredu gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, na prijemu za generalnog direktora organizacije "Spirit od America" Džima Hejka i delegaciju SAD koju su činile diplomate i vojnici.

Ova poseta i drugi susret dve delegacije u kratkom periodu, uz prisustvo komandanta 4. brigade Kopnene vojske Srbije generala Slobodana Stope i njegovih saradnika, imala je za cilj sagledavanje stanja Amerikanskog doma u Vranju i procenu mogućnosti renoviranja ovog objekta, u saradnji sa Vojskom Srbije.

Džim Hejk izjavio je da je veoma važno raditi na jačanju saradnje dve zemlje, a naročito u onom delu koji ima istorijsku povezanost.

On je podsetio na značaj svega što je dosad urađeno na poboljšanju sveukupnih uslova za život u gradu, poput donacije mobilne opreme vatrogasno-spasilačkoj jedinici i rekonstrukcije krova Američkog kutka.

Vojni ataše major Rob Hamilton kazao je da ga unapred raduje mogućnost obnove Amerikanskog doma, a da će još jedna pomoć lokalnoj zajednici uslediti već narednog dana kada počinju radovi na uređenju fiskulturne sale Vatrogasnog doma.

- Spirit of America, uz velikodušnost američkog naroda, obezbedila je potreban materijal.

Najveću korist imaće srpska, romska i albanska deca koja će imati adekvatan prostor za treniranje i vežbanje - istakao je Hamilton.

O značaju i zalaganju na jačanju saradnje dva naroda govori činjenica da je jedino Srbiji dodeljen lični predstavnik udruženja "Spirit od America".

Nakon sastanka, učesnici su obišli zgradu Amerikanskog doma koji je formiran na inicijativu Jelene Lozanić i njenog muža Džona Frotingama za zbrinjavanje dece bez roditeljskog staranja ili slabog ekonomskog stanja, neposredno nakon završetka Prvog svetskog rata.

Najnovije vesti