Predstava Vranjanca Juga Đorđevića najbolja na Sterijinom pozorju

Uspavanka za Aleksiju Rajčić, predstava Juga Đorđevića, pozorišnog reditelja iz Vranja (tekst Đorđa Kosića), u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu, proglašena je za najbolju predstavu na 68. Sterijinom pozorju koje je tek završeno u Novom Sadu.

Odluka je doneta većinom glasova žirija u kojem su bili – Lljiljana Pešikan Ljuštanović profesorka univerziteta (predsednica žirija), Ista Stepanov, balerina i koreografkinja, Ivan Medenica, teatrolog i pozorišni kritičar, Jure Novak, pozorišni reditelj i Valentin Vencel, glumac.

Žiri je od 26. maja do 2. juna odgledao osam predstava u takmičarskoj selekciji.

Ostvarenje Uspravanka za Aleksiju Rajčić dobila je još četiri nagrade.

Đorđe Kosić nagradu za tekst savremene drame, Vanje Ejdus za glumačko ostvarenje, Nevena Glušica za originalnu muziku i Ljiljana Mrkić Popović za scenski govor.

Sterijinu nagradu za režiju na ovom festivali dobio je Miloš Lolić za predstavu Yankee Rose Slobodana Obradovića, Beogradskog dramskog pozorišta (odluka je doneta jednoglasno).

Nagradu publike 68. Sterijinog pozorja za najbolju predstavu (prosečna ocena 4,67) dobilo je ostvarenje 52 Herca.

Jug Đorđević rođen je u Vranju 1993.

Završio je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, odsek pozorišna i radio režija u klasi prof. Nikole Jevtića i Dušana Petrovića.

Prvu profesionalnu režiju potpisao je u Pozorištu Bora Stanković u Vranju, tekst Tijane Grumić Kepler 452-b.

Za istu predstavu Tijana i Jug podelili su „specijalnu nagradu za novu pozorišnu osećajnost“ na festivalu Joakim Vujić u Novom Pazaru.

Režirao je već u mnogim pozorištima u Srbiji, ali i u okruženju.

Na festivalu Joakim Vujić u Kraljevu dobio je pre par godina specijalnu nagradu za režiju za predstave Sumnja i Triptih o radnicima.

U Vranju je režirao i ostvarenje Nečista krv.

Dobitnik je nagrade za najbolju režiju na festivalu Pozorišno proleće u Šapcu, za režiju te predstave.

Najnovije vesti