Predavanje o svetlosnom zagađenju u sredu u OKCE

Predavanje o temi Vranje se vraća na Mlečni put i promocija prvog Priručnika o svetlosnom zagađenju u Srbiji biće održani u sredu 2. marta od 18.30 časova u sali Kulturno obrazovnog centra Vranje (OKCE).

O temi će govoriti Dajana Bjelajac, asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu, na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Univerzitet u Novom Sadu.

"Naučnici procenjuju da više 80 odsto stanovništva naše Zemlje živi u uslovima svetlosnog zagađenja i da većina dece rođene početkom 21. veka nikada neće iskusiti prirodnu tamu i zvezdano nebo.

Prekomerna i blještava veštačka rasveta ne zaklanja samo pogled na zvezde, nego drastično menja biološki ciklus brojnih životinja, pa i nas samih.

Na predavanju Vranje se vraća na Mlečni put prisutni će saznati šta je to svetlosno zagađenje i zašto je važno da vratimo zvezde u naše gradove", navodi se u najavi događaja.

Ove aktivnosti deo su projekta Ekološka Supernova - popularizacija problematike svetlosnog zagađenja, kojeg finansira Centar za promociju nauke i Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Najnovije vesti