Predavanje: Dvadeset godina od bitke za Paštrik

Okružni odbor Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije u Vranju organizovaće predavanje na temu "Dvadeset godina od bitke za Paštrik".

Na predavanju u Domu vojske govoriće penzionisani general Božidar Delić, bivši komandant 549 motorizovane brigade, general Stojan Konjikovac, komandant isturenog komandnog mesta na Paštriku, te Albert Andijev, ruski dobrovoljac.

Uvodnu reč na ovoj večeri imaće istoričar iz Vranja Dejan Antić.

Reč je o važnom događaju iz perioda NATO bombardovanja kada su učesnici u borbi za Paštrik stajali na prvoj liniji odbrane pred pokušajima kopnene invazije na Kosovo i Metohiju, na granici Albanije i tadašnje SR Jugoslavije.

Predavanje je zakazano za petak 5. april u 19 časova.

Operacija Strela

Operacija Strela odnosno Bitka na Paštriku bila je agresivna vojna operacija, sadržana u skupu napadačkih borbenih dejstava OVK potpomognutih snagama albanske vojske i NATO, a protiv jedinica Vojske Jugoslavije u periodu od 26. maja do 10. juna 1999. Cilj operacije Strela bio je slamanje otpora, razbijanje i uništenje odbrambenih pograničnih snaga VJ, te otvaranje koridora za dodatno ubacivanje terorista na područje Kosova i Metohije i presecanje komunikacija na liniji Peć—Prizren. U širem planu ova operacija je trebalo da obezbedi južni koridor, koji bi poslužio za eventualnu invaziju snaga NATO na teritoriju SRJ. Ova operacija je trajala paralelno sa intenzivnim bombardovanjem Jugoslavije od strane istih snaga. Operacija Strela je po svojim karakteristikama klasična vazduhoplovno-kopnena operacija.

(Wikipedia)

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...