Pred premijeru Nastojnika: Kvalitativan repertoarski iskorak vranjskog teatra VIDEO

Čast mi je što se mojom režijom i predstavom "Nastojnik" zvanično otvara kamerna scena Pozorišta Bora Stanković u Vranju i što imam priliku i zadovoljstvo da opet režiram u vranjskom teatru, izjavio je reditelj Trajče Gjorgiev, koji sa domaćim ansamblom obavlja poslednje probe pred premijerno izvođenje komada Harolda Pintera.

Premijera je zakazana za petak, a s tim u vezi u sredu je glumačka ekipa, predvođena rediteljem Gjorgievim i direktorom vranjskog pozorišta Nenadom Jovićem iznela velika očekivanja od ove predstave.

- Poslednjih osam godina Vranje je moj drugi dom (Gjorgiev je već radio u vranjskom teatru, a aktivno je uključen u organizaciju i priremu predstava u okviru festivala P(h)antomfest, p.a) i uvek mi je drago kad sam ovde.

Kada je reč o Pinterovom komadu, mogu da kažem da mi je bilo pravo zadovoljstvo raditi sa celim personalom pozorišta.

Razmišljajući o tome kojim tekstom da otvorimo malu scenu pozorišta, čim sam malu scenu "javio mi se" Pinter.

Ovaj prostor je idealan za tekst "Nastojnika", a odmah od prvog trenutka imao sam viziju podele uloga i izbora glumaca koji mogu na najbolji način odgovoriti nametnutim zadacima teksta - kazao je Gjorgiev.

Umetnički direktor Bojan Jovanović naglasio je da se vranjski teatar neće zaustaviti na Pinteru, već da krajem godine ansambl ima u planu premijeru po tekstualnom predlošku još jednog "nobelovca", i to Petera Handkea.

- To ide u korak sa onim o čemu smo pričali pre otvaranja nove zgrade; da nastavimo da u ovom prostoru pažljivo i odgovorno biramo kako komade na kojima radimo, tako i saradnike koji će ih realizovati.

I da u odnosu na onaj, takođe veoma dobar repertoar koji smo imali prethodnih godina, napravimo iskorak više - kazao je Jovanović.

Dupla premijera i dva jubileja

Komad "Nastojnik" nobelovca Harolda Pintera u režiji Trajčeta Gjorgieva biće prva premijera koju će domaći ansambl izvesti na maloj sceni Pozorišta Bora Stanković. To je novi scenski prostor dobijen nakon renoviranja koji pozorište ranije nije koristilo. Glumačku ekipu čine Ninoslav Trajković (Dejvis), Bojan Jovanović (Eston) i Marko Petričević (Mik), a dvojica glumaca ovim komadom beleže lepe jubileje. Trajković će proslaviti trideset, a Marko Petričević deset godina glume na pozorišnoj sceni. Pinterova priča govori o dva brata gubitnika i čoveka koji je slučajno ušetao u njihov život.

Glumac Marko Petričević pohvalio je, kako je rekao, "veoma respektabilnu odluku uprave pozorišta" da u repertoar uvrsti nobelovca Pintera.

- Mislim da je to način da još više učvrstimo našu poziciju na listi najuspešnijih i najozbiljnijih pozorišta u Srbiji.

To je dobro i za našu publiku, jer Vranje ima emancipovane ljubitelje pozorišta i znam da će prihvatiti ovaj komad.

Zahvalan sam pozorištu što mi je omogućilo da ovom predstavom obeležim jubilej.

Zahvalan sam jer sam za deset godina stvaranja ovde mnogo toga naučio - rekao je Petričević.

Jović: Insistiramo na kvalitetu

Direktor vranjskog teatra Nenad Jović, najavljujući prvu premijeru na maloj sceni, a drugu ovog pozorišta u sezoni, kazao je da u upravi "insistiraju na stvaranju kvalitetnih predstava".

- U planu je dovođenje ozbiljnih reditelja, scenografa, kompozitora... Naša intencija se vidi iz našeg repertoara. Kada je reč o saadnji sa rediteljem Gjorgievim, imam samo reči hvale. Svi ga u našem kolektivu doživljavamo kao nekog našeg - rekao je Jović.

Glumac Ninoslav Trajković, kojiće ovim komadom obeležiti tri decenije glume na vranjskoj pozorišnoj sceni, rekao je da očekuje da publika, u susretu sa najnovijom premijerom, doživi veliko iznenađenje.

- Nadam se da će to biti prijatno iznenađenje.

Želim da zahvalim divnim ljudima sa kojima sam radio na ovom komadu skoro dva meseca i da dodam da s nestrpljenjem očekujemo premijeru - rekao je Trajković.

REČ REDITELJA

- Dramska odmerenost, planiranje replika, fino korišćenje pauza, iščekivanja, potpuno istraživanje u oblasti dijaloške forme. Dotaći tu bezrečnu oblast poezije koja leži u međuprostoru reči, neizrečene emocije, neizrečenih tajni, neobičnost postojanja, ono što samo pozorište može da stvori, tj. potpuna poezija pozorišne scene, istraživanje u samom pokretu likova, u statičnosti, u napetosti između udarnih rečenica je izazov za svakog reditelja, pa su te finese bile izazov i za mene. Sve ovo podrazumeva veoma posvećen rad sa glumcima koji treba da odovore na pitanja koje postavlja ovaj tekst, da istražujemo u Čehovljevom konceptu podteksta koji Pinter razvija na višem nivou. Jasna definicija likova i njihove motivacije, te njihova neodređenost i misterioznost.

Trajče Gjorgiev (1967) je iz Kočana u Makedoniji. Diplomirao je na fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju, a specijalne studije pantomime završio u Sofiji. Od februara 1998. godine stalno je angažovan u Makedonskom narodnom teatru u Skoplju gde je kao glumac ostvario više od 30 uloga. Režirao je više od 20 predstava i osvojio bojne nagrade za glumu i režiju. Ovo mu je treća režija u vranjskom pozorištu. Pre "Nastojnika" radio je "Tri sestre" (Gran pri za najbolju predstavu u ruskom Lipecku) i dečju predstavu "Mačak u čizmama".

Osim trojice glumaca i reditelja na ovoj predstavi su još radili i Miroslav Ilić (šef tehnike), Goran Stojković (ton), Stefan Rašić (svetlo), Marija Đorđević (šminka), Jovanka Mihajlović (garderoba/rekvizita), Miša Jovanović, Marjan Ilić, Dragan Đorđević i MIlan Stojčić (dekorateri) i Jasmina Stošić (inspicijent).

Premijera "Nastojnika" zakazana je za petak 7. februara u 20 časova na kamernoj sceni Pozorišta Bora Stanković.

D. Dimić

PINTER

Harold Pinter (1930-2008) bio je engleski književnik, urednik, pesnik i politički aktivista. Napisao je dvadeset dela, dvadeset jedan scenario i režirao dvadeset sedam pozorišnih produkcija. Dobitnik je Šekspirove nagrade za književnost (Hamburg), Evropske nagrade za književnost (Beč), Pirandelove nagrade (Paralmo), Dejvid Koen britanske nagrade za književnost, Lorens Oliver nagrade i Molijerove nagrade za životno delo. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 2005. godine.

Wikipedia

Najnovije vesti