Preševljanin u Češkoj osumnjičen za sudar kamiona i voza

Vozač kamiona preduzeća iz Preševa (68) uhapšen je u Češkoj i ostaće u zatvoru do suđenja zbog sumnje da je kriv za sudar kamiona i voza na pružnom prelazu, piše agencija Beta.

Usled sudara na pružnom prelazu je putnički voz sa 220 putnika iskočio iz šina, pri čemu je osmoro ljudi povređeno, a pričinjena materijalna šteta od oko 1,4 miliona evra.

Sud u Pragu je u nedelju odlučio da vozač kamiona, koji je smešten u pritvor još u petak posle pregleda u bolnici, ostane i dalje u zatvoru.

Policija ga tereti za krivična dela ugrožavanja bezbednosti bez umišljaja i štetu nastalu zbog toga što je pri sudaru voz iskočio iz šina.

- Za to mu preti kazna do osam godina zatvora.

Do sada se nije izjasnio zašto je ostao da stoji između spuštenih rampi i nije se sklonio sa prelaza - rekla je češkoj agenciji ČTK protparol češke policije Eva Kropačova.

Češka železnička inspekcija saopštila je da je prošlog petka prepodne kamion sa srpskim registarskim tablicama ušao na železnički prelaz u mestu Uhžinjeves kraj Praga, uprkos signalu da se rampe spuštaju i zatim, kada su se spustile, ostao dva minuta da stoji, ne pokušavajući da skloni kamion, dok u njega nije udario putnički voz.

Voz sa 220 putnika je prilikom sudara iskočio iz šina.

Osmoro putnika je povređeno i sa lakšim povredama prevezeno u bolnice.

Vozovi na toj vrlo prometnoj pruzi saobraćaće do petka samo jednim kolosekom.

Češki mediji su povodom te saobraćajne nesreće upozorili da nije neuobičajeno da vozilo ostane između spuštenih rampi, ali da češki vozači imaju uputstvo da nastoje da ih probiju i sklone se sa prelaza jer su rampe od lakog materijala.

Najnovije vesti