Prećeno novinaru Bujanovačkih, reagovao NUNS

Vranje - Novinar Bujanovačkih Nikola Stevanović dobio je u petak pretnje dok je za potrebe teksta o vanrednoj situaciji fotografisao bašte kafića na gradskom trgu u Bujanovcu, a osoba koja mu je pretila bila je u društvu dvojice policajaca na dužnosti upravo u bašti jednog od kafića, pišu Bujanovačke.

- Policijski službenici ne samo da nisu uradili ništa da zaštite našeg novinara, već se jedan od njih, policajac Ilić, još i smejao, što se i vidi na Stevanovićevoj fotografiji - navode iz ovog portala.

– Šta radiš ti, šta slikaš, beži da ti ne dođem sad da ti pokažem ja, da te polomim.

Nemoj sad da ti ustanem – poručila je novinaru osoba u svetlim bermudama i tamnoj majci koja je sedela sa policajcima koji su se za to vreme smejali.

Kako navode iz Bujanovačkih "pretnje nisu prestale ni kada je novinar rekao u kom je svojstvu na tom mestu i za koju medijsku kuću radi, na šta nisu reagovali ni policajci".

- Osim što nisu sprečili pretnje, a vreme koje bi trebalo da provode na dužnosti provode u kafiću, policajci su prekršili i meru obaveznog nošenja maski na otvorenom, pa su i u ovom slučaju prekršili zakon umesto da ga štite i sprovode.

Da je policajac Ilić sigurno bio na dužnosti znamo po tome što nam je samo nekoliko minuta ranije dozvolio da ga fotografišemo kako radi svoj posao kod gradskog parka - kažu iz redakcije Bujanivačkih.

Očekuju od nadležnih institucija da reaguju, dok će kolega Stevanović, kako se najavljuje, "prijaviti pretnje policiji".

- O ovom događaju obavestićemo i medijska udruženja od kojih ćemo takođe zatražiti zaštitu - dodaje se.

NUNS: Policija i tužilaštvo da hitno pokrenu postupak

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo pretnje upućene novinaru Nikoli Stevanoviću i pozvalo nadležno tužilaštvo i policiju da pod hitno pokrenu postupak i utvrde identitet prestupnika.

- Stevanoviću su pretnje upućene dok je bio na radnom zadatku i fotografisao bašte kafića na bujanovovačkom trgu.

"Šta radiš ti, šta slikaš, beži da ti ne dođem sad da ti pokažem ja, da te ne polomim.

Nemoj sad da ti ustanem", poručio je novinaru za sada nepoznati muškarac, a poseban pečat slučaju daje činjenica da je sedeo u društvu dvojice uniformisanih policajaca, kao i da pretnje i uvrede nisu prestale ni kada se kolega Stevanović predstavio i legitimisao - navode iz udruženja.

NUNS upozorava da su ovakvi incidenti pre svega posledica negativnog odnosa državnih funkcionera prema nezavisnim medijima i stvaranja ambijenta u kom je dozvoljeno bez posledica napadati i vređati novinare i medijske radnike.

NUNS će ponuditi svu potrebnu pomoć kolegi Stevanoviću i redakciji portala Bujanovačke, a nadležno tužilaštvo ćemo zvanično obavestiti o osnovanoj sumnji da su izvršena krivična dela.

Najnovije vesti