Pratite od ponedeljka Književnu koloniju u Vranju: Pištalo na otvaranju

Narodni univerzitet u Vranju osmi put organizovaće višednevnu Književnu koloniju, u periodu od 28. novembra do 8. decembra ove godine, saopšteno je iz ove javne ustanove.

"Gosti na našim književnim večerima biće nagrađivani književnici, pisci za decu i mlade, profesori Filozofskog fakulteta i književni kritičari, a publika će imati prilike da ih vidi i čuje u Svečanoj sali Gimnazije.

Pored književnih večeri, u sklopu Kolonije biće organizovan interaktivni rad sa talentovanim učenicima srednjih i osnovnih škola.

Interaktivne radionice vodiće učesnici kolonije i održavaće se u prepodnevnim terminima u maloj sali Galerije Narodnog univerziteta, a imaće za cilj upoznavanje polaznika sa različitim tehnikama književnog stvaralaštva", rekla je za Vranje News Gordana Dimitijević, direktorka NU.

Ove godine JU Narodni univerzitet Vranje proslavlja 55 godina izdavačke delatnosti.

U okviru obeležavanja jubileja biće priređena promocija ponovljenog izdanja Nišna se zvezda do vedro nebo, nedavno preminulog Vranjanca, prof. dr Momčila Zlatanovića.

Kolonija će zvanično početi 28. novembra, kada će gost na otvaranju biti Vladimir Pištalo, direktor Narodne biblioteke Srbije, jedan od najcenjenijih i najčitanijih savremenih srpskih pisaca.

Razgovor će voditi Nenad Šaponja, srpski pesnik, esejista, književni kritičar i putopisac, glavni urednik izdavačke kuće Agora, te direktor Kulturnog centra Miloš Crnjanski u Novom Sadu.

Književnica Jasminka Petrović biće gost u sredu 30. novembra.

Napisala je više od trideset knjiga za decu i mlade (Škola, Ovo je najstrašniji dan u mom životu, Od čitanja se raste, Porodica, Bonton, Da li ste vi žaba? itd).

Njene knjige prevedene su na dvadeset pet jezika.

U Galeriji Narodnog univerziteta književnica će se družiti sa decom od I do V razreda.

Moderator razgovora oba dana biće Marjan Živković.

Gost Kolonije u sredu 1. decembra i voditelj interaktivne radionice za osnovce od V do VIII razreda biće književnik Dejan Aleksić, koji će u okviru Kolonije vranjskoj publici predstaviti roman Petlja.

Moderator je književni kritičar Slađana Ilić.

Književnik Moma Stefanović ljubiteljima pisane reči u Vranju predstaviće knjigu (O)ženi koju voliš, u kojoj se bavi muško–ženskim odnosima.

Stefanović objavljuje misli, zapažanja i aforizme.

Tatjana Milenković vodiće razgovor sa piscem u petak 2. decembra.

Stefanović će održati i interaktivnu radionicu za srednjoškolce.

U ponedeljak 5. decembra biće promocija ponovljenog izdanja Nišna se zvezda do vedro nebo prof. dr Momčila Zlatanovića i svečano obeležen jubilej 55 godina izdavačke delatnosti Narodnog univerziteta.

Gosti večeri biće prof. dr Danijela Popović Nikolić i dr Sanja Zlatanović.

Moderator razgovora biće Danijela Ristić Aleksandrov.

Na kraju Kolonije 8. decembra predstaviće se vranjska spisateljica prof. dr Sunčica Denić, zbirkom pesama Pisma Tuliju.

O knjizi će govoriti Aleksandar B. Laković, recezent, i Mihajlo Pantić, urednik izdanja.

Moderator će biti Olivera Đorđević.

Najnovije vesti