Prateći program BPD: Organizovan Info dan o projektu Kreativna Evropa

Prezentacija Bojana Milosavljevića, pozorišnog reditelja, o projektu Kreativna Evropa Ministarstva kulture Republike Srbije, održana je u sklopu 43. Borinih pozorišnih dana u Vranju.

Milosavljević je tom prigodom skrenuo pažnju da program Kreativna Evropa pruža finansijsku podršku ustanovama i organizacijama u polju kulture kako bi čuvale, razvijale i promovisale evropsku kulturu i jezičku raznolikost, kao i kulturno nasleđe.

Govorio je o ekonomskom potencijalu kulturnih i audiovizuelnih delatnosti, nadovezujući se na iskustva realizacije iz prethodnog ciklusa.

Od 2021. godine aktuelni program povezuje veći broj zemalja i raspolaže budžetom od 2,44 milijarde evra, što je za 50 odsto više u odnosu na prethodni program.

"Sam program podeljen je u tri potprograma koji pokrivaju sve oblasti kulture i umetnosti, te međusektorsko povezivanje koje omogućava saradnju između različitih kreativnih oblasti, pokrivajući između ostalog oblast informisanja i medija.

Poseban fokus programa Kreativna Evropa usmeren je ka osnaživanju digitalne transformacije i ekološke održivosti, te većoj otpornosti i inkluzivosti delovanja u polju kulture", rekao je Milosavljević u Vranju.

Monodrama: Žena iz Porto Pima

U sredu je, u okviru drugog pratećeg programa u tom danu, na radost publike odigrana monodrama po ideji književnika i direktora Bitef teatra Miloša Latinovića, koju je na sadržaju istoimene priče italijanskog pisca Antonija Tabukija uobličio dramaturg i izvršni direktor Sterijinog pozorja Goran Ibrajter. Glumac Srpskog narodnog pozorišta Jugoslav Krajinov, nadahnjujuće i sa sentimentom, govorio je ljubavnu ispovest mladog ribolovca iz Porto Pima, sa neznankom koja se doseljava na njihovo ostrvo, a potom i u njegovo srce. Ono što je naročito doprinelo atmosferi, ove uzbudljive i lirske priče, svakako je klub sa malom scenom Pozorišta Bora Stanković, dok su zvuci gitare upotpunjavali ugođaj prisutne publike.

Najnovije vesti