Pozorišni repertoar: U petak Ko je na koga, u ponedeljak Ruža uvela

Predstavu Ko je na koga izvešće u petak 20. januara glumci iz udruženja Mizanscen, a početak je zakazan za 20 časova u velikoj sali Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

Reč je o samostalnom autorskom projektu glumaca vranjskog teatra - Jelene Filipović, Milene Stošić, Marka Petričevića i Marka Nikolića - koji potpisuju scenario i režiju.

Ostvarenje je inspirisano tekstom Mala srpska komedija Dragana Aleksića i bavi se centralnom temom Aleksićeve komedije – prevarom u braku.

Kako se kaže u najavi predstave rađena je "na lokalnom savremenom dijalektu".

Supružnici iz dva bračna para bivaju uhvaćeni u međusobnoj prevari jer su ljubavnici dogovorili susret u istom stanu.

Samo autori naovde da je reč o "urnebesnoj komediji koja počinje onog trenutka kada tako zatečeni pokušavaju da sačuvaju svoje brakove i razreše situaciju kroz odnose i pitanje – ko je na koga".

Naredno druženje u vranjskom teatru zakazano je za utorak 24. januara, kada će od 21 sat glumci ansambla Pozorišta Bora Stanković izvesti predstavu Ruža, uvela.

Dramatizacija je urađena po motivima Borine pripovetke Uvela ruža.

Komad je dramatizovala Jelena Mijović, a na scenu vranjskog teatra postavio reditelj Milan Nešković.

Ovaj komad je pre pet godina proglašen za najbolji u celini na 53. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić.

Tada je stručni žiri ocenio da predstava "na maestralan i uverljiv način transponuje Vranje Bore Stankovića u univerzalnu, svevremenu priču koja se tiče sredine i vremena u kome nastaje".

Pojedinačno su iz ekipe koja je radila na ovoj predstavi nagrađeni Milan Nešković, za najbolju režiju, a za među četiri najbolja glumačka ostvarenja festivala našli su se Kristina Janjić Stojanović za ulogu Stane, Jelena Filipović za ulogu Cvete i Bojan Jovanović za ulogu Koste.

Na istom festivalu specijalna nagrada dodeljena je Jeleni Mijović za originalno dramsko delo.

Godine 2017. predstava je selektirana i za Sterijino pozorje.

Najnovije vesti