Pozorišni repertoar: Gostovanja Novosađana i Nišlija, Vranjanci igraju Keplera

Ljubitelji pozorišta u Vranju moći će tokom novembra da u matičnom Pozorištu Bora Stanković pogledaju tri domaće i tri gostujuće predstave, saopšteno je iz uprave teatra.

Prvo na redu je ostvarenje "Ostajem ostati", samostalni projekat nekolicine glumaca Novosadskog pozorišta, koje je ne repertoaru u petak 5. novembra od 20 sati.

Predstava je samostalni projekat nekoliko glumaca ovog pozorišta i inspirisana je pesmom Talisman Šandora Vereša, a režirala je Gabrijela Crnković.

U najavi se kaže da se predstava bavi "temom rodnog kraja i postavlja pitanje da li u njemu treba ostati ili ga napustiti".

Traje sedamdeset minuta bez pauze i titlovana je na srpski jezik.

Igraju Emina Salai Elor/Gabrijela Crnković, Judit Laslo, Bence Salai i Robert Ožvar.

Već u nedelju 7. novembra (u podne, standardnom terminu za najmlađe) ansambl vranjskog pozorišta odigraće predstavu Uspavana lepotica, bajku Šarla Peroa koju je adaptirao i režirao Spasoje Ž. Milovanović.

Predstava je premijerno izvedena u proleće 2018. godine.

U petak 12. novembra od 20 sati biće izvedena predstava Kepler 452-B koju je režirao Jug Đorđević, mladi reditelj iz Vranja koji živi i radi u Beogradu.

Rađena je po tekstu Tijane Grumić.

Reč je o intimnoj drami koja se tiče odnosa u porodici, ali i u kosmosu.

Ona se odvija u istorijskom trenutku kada biva prepoznato novo nebesko telo, ali dok neka ljudska tela, kao i zvezdana, nestaju – što se događa kada su neke zvezde samo ljudi – i obrnuto.

Igraju Jelena Filipović, Radmila Đorđević, Nenad Nedeljković i Bojan Jovanović.

U nedelju 14. novembra glumci Pozorišta Bora Stanković u Vranju odigraće od 12 časova još jednu dečju predstavu - Žurka kod plavog zeca u režiji Žetice Dejanović.

Nakon toga u utorak 16. novembra u vranjskom teatru gostovaće Narodno pozorište iz Niša ostvarenjem Vlast i njena opozicija u režiji Egona Savina.

Predstava se fokusira na političku stvarnost 21. veka gde marketinške agencije, proučavajući javno mnjenje, stvaraju imidž-političare, glasačko telo se izjednačava sa publikom, a u stvarnosti kao da se nije ni dogodilo ono čemu mediji nisu pridali pažnju.

"Zato je u predstavi jedan od najvećih problema vlasti kako da pazari kvalitetnu i borbe dostojnu opoziciju, koju će podržati javno mnjenje. S druge strane su slobodoumni, misleći, nepotkupljivi intelektualci na rubu egzistencije, koji se nisu prodali zato što niko nije ni pokušao da ih kupi. A šta se dogodi kad se ponudi prava cena, gorka je komedija kojom se bavi Vlast i njena opozicija", kaže se u najavi ove predstave.

Igraju Aleksandar Marinković, Jasminka Hodžić, Nađa Nedović Tekinder, Dejan Cicmilović i Aleksandar Mihailović.

Vranjski teatar gostuje u Lebanu i Bosni

Tokom novembra glumci Pozorišta Bora Stanković u Vranju imaju planirana tri gostovanja. Jedno se već dogodilo u ponedeljak 1. novembra kada je u Lebanu odigrana predstava Ženski razgovori u režiji Nebojše Dugalića. Krajem meseca Vranjanci će imati dva gostovanja i to u Bosni i Hercegovini sa ostvarenjem Kepler 452-B. Najpre 26. novembra u Bijeljini, a onda i narednog dana 27. novembra u Visokom.

Za petak 19. novembar od 20 sati planirana je monodrama "Rocky 4 - žimi ti" u izvođenju Dragana Bože Marjanovića.

U utorak 23. novembra gostovaće pozorišna trupa "Mizanscen" sa predstavom "Ko je na koga", a početak je takođe od 20 časova.

Najnovije vesti