Povišica: Zarada predsednika 144.000, poslanicima osnovna plata 83.000

Vranje/Beograd - Predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću novembarska neto zarada iznosiće 144.540 dinara, a predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković 115.632 dinara, odlučio je Administrativni odbor skupštine na poslednjoj sednici, prenosi Politika.

Novembarske plate predsednika države, poslanika i zaposlenih u Srbiji biće veće za osam odsto, a u skladu sa odlukom o povećanju zarada ostalim korisnicima sredstava iz republičkog budžeta.

Ova povišica je i razlog što je razdeo skupštinskog budžeta namenjen za plate poslanika i zaposlenih u službama parlamenta za narednu godinu povećan u odnosu na ovu godinu.

Po novom obračunu, "običan" poslanik mesečno će primati 82.869 dinara.

Potpredsednik parlamenta imaće 101.178 dinara, predsednici odbora i šefovi poslaničkih klubova 90.578 dinara, a njihovi zamenici 84.796 dinara.

Ovo su neto poslaničke plate, a poslanici imaju pravo i na poslanički dodatak, koji iznosi 40 odsto od plate "običnog" poslanika, koji će, takođe, sada biti povećan.

U budžetu je za poslanički dodatak izdvojeno sedam miliona dinara više za to, nego u ovoj godini – 157 miliona.

Poslanici će na ime poslaničkog dodatka, po novom, mesečno 33.000 dinara.

Poslanici imaju pravo i na naknadu za odvojen život, a za to je u budžetu predviđeno sedam miliona dinara.

Osim toga, imaju pravo i na besplatno korišćenje parkinga u tri garaže u dane kada službeno borave u Beogradu u vezi sa obavezama koje imaju u Narodnoj skupštini, a za to je u budžetu namenjeno dva miliona dinara.

TROŠKOVI SKUPŠTINE

Za usluge informisanja, u koje spadaju pres-kliping, objavljivanje tendera i informacija, informisanja javnosti, TV striming, usluge novinske agencije za pregled vesti i ostale medijske usluge, izdvojeno je 9,9 miliona dinara. Za kancelarijski materijal, koji se koristi za štampanje, fotokopiranje, snimanje, umnožavanje i koričenje skupštinskih akata opredeljeno je 28,2 miliona dinara. Za finansiranje godišnje pretplate na dnevne listove, stručne publikacije i literaturu koju poslanici i zaposleni u skupštinskim službama koriste za rad – pretplate na službene glasnike, službene listove, nabavku zakonskih propisa, kupovinu dnevne i mesečne štampe, troškove nabavke stručne literature, elektronske baze podataka, instalacije ili onlajn pristupa namenjeno je 13 miliona dinara. Nabavka sredstava za održavanje higijene u objektima Narodne skupštine, prema proceni, koštaće šest miliona dinara. Finansiranje godišnjih kontribucija članarine u međunarodnim organizacijama, čiji je član Narodna skupština, koštaće 26 miliona dinara, od ovog novca za članstvo u OEBS-u ide 573.000 dinara (4.836 evra), za Parlamentarnu skupštinu Mediterana 4,4 miliona dinara (37.070 evra), za Parlamentarnu skupštinu Crnomorske ekonomske saradnje 15,7 miliona (133.190 evra), za Interparlamentarnu skupštinu pravoslavlja 1,2 miliona dinara (10.000 evra), za Interparlamentarnu uniju 1,9 miliona dinara (16.000 švajcarskih franaka), za Grupu 12 plus 70.625 dinara (596 evra), za članstvo generalnog sekretara u IPU 47.400 dinara (400 švajcarskih franaka). Za rezervu iznosa godišnje članarine i članstva odvojeno je dva miliona dinara.

Najnovije vesti