Potvrđen prvi slučaj svinjskog gripa ove zime u Vranju

Prvi slučaj gripa AH1N1, u narodu poznatijeg kao "svinjski grip", zabeležen je ovih dana u Vranju, javio je portal VOM, pozivajući se na potvrdu epidemiologa Slađana Stankovića iz Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju.

Precizira se da je reč o pacijentkinji iz Vranjske Banje koja je "sa težom kliničkom slikom upućena na Infektivnu kliniku u Nišu, gde je grip potvrđen".

Prema rečima Stankovića "intezivno se povećava broj pacijenata sa respiratornim infekcijama".

- U toku je uzorkovanje u Vranju i Vladičinom Hanu kako bi se poslali uzorci Institutu Torlak radi eventualne potvrde – kazao je doktor Stanković za VOM.

Zbog povećanja učestalosti respiratornih infekcija u populaciji i povećanog broja prijema pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija u Zdravstvenom centru Vranje uvedena je mera zabrane bolničkih poseta.

SVINJSKI GRIP

Izazivač svinjskog gripa (tzv. Meksičkog gripa) je virus influence H1N1. Nastao je mutacijom humanog, ptičjeg i svinjskog virusa. Dokazi trenutno ukazuju na to da je glavni način prenosa novog virusa Influenca A (H1N1) sa čoveka na čoveka putem kapljica koje se izbacuju tokom govora, kijanja ili kašljanja. Inkubacija traje od tri do pet dana, a prvi simptomi su kašalj, curenje iz nosa, kijanje i povišena telesna temperatura. Simptomi svinjskog gripa su: povišena telesna temperature (veća od 37.8°C), promuklost, upala grla, zapušen nos i curenje iz nosa, kijanje, kašalj, glavobolja, bolovi u mišićima, zamor. Simptomi svinjskog gripa (H1N1) su veoma slični simptomima običnog gripa. U mnogo slučajeva, kod obolelih od svinjskog gripa, kao jedan od simptoma javlja se i proliv (dijareja) i povraćanje, a zabeleženi su i slučajevi upale pluća.

Najnovije vesti