Potpisan ugovor za izgradnju regionalne deponije Meteris

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je finansijske ugovore sa nemačkom razvojnom bankom KfW ukupne vrednosti 11 miliona evra, za relizaciju projekata izgradnje regionalnih deponija u Vranju i Kruševcu.

Za te dve deponije obezbeđena su još 22 miliona evra, što čini ukupno 33 miliona evra za izradu projektne dokumentacije i izgradnju regionalnih deponija za čvrsti otpad, saopšteno je iz ministarkinog kabineta.

- To je samo deo onog što kao Ministarstvo radimo sa KfW-om, budući da gradimo i fabrike vode i realizujemo projekte u oblasti prečišćavanja otpadnih voda, a ukupna vrednost projekata na kojima sarađujemo iznosi više od 200 miliona evra - rekla je Mihajlovićeva.

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib, rekao je da je Nemačka želi da pruži snažnu podršku Srbiji na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

- Poglavlje 27, koje se tiče zaštite životne sredine, veoma je zahtevno i projekat za koji je danas potpisan ugovor predstavlja prekretnicu kad govorimo o ispunjavanju obavezeza iz ovog poglavlja - rekao je Šib.

Ugovor je, pored Mihajlovićeve i šefa odeljenja za komunalnu infrastrukturu za jugoistočnu Evropu i Tursku u nemačkoj razvojnoj banci KfW Kirka Mildnera, potpisao i direktor Kancelarije KfW u Srbiji Arne Gos.

METERIS

Meteris je prva sanitarna deponija u Srbiji, izgrađena u Suvom Dolu kod Vranja 2002. godine. Posle reciklaže, radni vek joj je produžem za još četiri godine a prvobitni je bio petnaest godina. Na deponiji "Meteris" odlaže se komunalni otpad iz 90 odsto domaćinstava u Vranju i okolnim selima, dnevno 250 metara kubnih. Od kako postoji sanitarna deponija, uklonjeno je 180 smetlišta. Deponija je po evropskim standardima, smeće se na kraju dana prekriva tankim slojem peska, da se spreči širenje neprijatnih mirisa, zaštiti životna sredina. Regionalne deponija na istom mestu trebalo bi da bude deset puta veća od sadašnje. Tu će se odlagati smeće iz svih sedam opština Pčinjskog okruga.

Tekstovi u sklopu projekta „Internet eko reporteri“ sufinansirani su sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Mišljenja, stavovi i zaključci izneti u tekstovima su isključiva odgovornost portala Vranje News i autora i ne odražavaju mišljenja i stavove ministarstva.

Najnovije vesti