Potpisan sporazum Gimnazije i ruskog Univerziteta Šuhov (FOTO)

Gimnazija Bora Stanković i Univerzitet "Šuhov" potisali su sporazum o saradnji, obelodanila je direktorka vranjske obrazovne ustanove Suzana Mišić Stanković.

- Za vreme potpisivanja Sporazuma održan je okrugli sto tokom kojeg su predstavnici ruskog univerziteta prezentovali 22 fakulteta "Šuhova", na kojima se trenutno školuje 25.000 domaćih i inostranih studenata, te predstavili mogućnost nastavka školovanja vranjskih gimnazijalaca na pomenutom univerzitetu - kaže Mišić Stanković.

Kao što je bilo najavljeno, dodaje, tom prilikom delegaciju Gimnazije dočekali su predstavnici Univerziteta "Šuhov", kao i direktor Instituta za srpski jezik i komunikacije i docent Katedre za strategijski menadžment Viktorija Nikolajevna Rjapuhina.

- Uručili smo zahvalnice rektoru BDTU "Šuhov" dr prof. Sergeju Nikolajeviču Glagoljevu, za izuzetan doprinos u razvijanju prijateljskih odnosa između Srbije i Rusije, kao i Viktoriji Rjapuhinoj, za očuvanje i negovanje tradicije srpskog naroda na teritoriji Rusije.

Drugog dana posete članove naše delegacije dočekao je rektor Belgorodske duhovne seminarije protojerej Aleksej Kurenkov, kao i prorektor za nauku i doktor filoligije Sergej Aleksandrovič Kolesnikov.

Tom prilikom organizovana je konferencija pod nazivom "Srbija kroz prizmu vere i kulture", gde su sa svojim radovima nastupili đaci gimnazije - navodi direktorka.

Pre početka konferencije Mišić Stanković je pozdravila prisutne i uručila zahvalnice rektoru Duhovne seminarije, za izuzetan doprinos u očuvanju duhovnih veza Rusije i Srbije, i Nenadu Bojkovu, studentu pomenute seminarije, za izuzetan doprinos u realizaciji nastavnog programa.

Profesorka ruskog jezika Danijela Spasić je u svom obraćanju naglasila važnost otvaranja Ruskog kutka u vranjskoj Gimnaziji kao međunarodnog centra.

- Ono što sledi u toku desetodnevnog boravka je obilazak kulturnih i obrazovnih centara, kao i srpsko-rusko veče na kome će učenici i studenti predstaviti svoju školu-univerzitet, kroz igru i pesmu preneti duh naroda zemlje iz koje dolaze - zaključuje Mišuć Stanković.

Prema planu, gimnazijalci će ostati u Rusiji do 14. februara.

Najnovije vesti