Potpisan protokol o saradnji vranjske i ohridske biblioteke FOTO

Protokol o saradnji između Nacionalne ustanove Biblioteka Grigor Prličev Ohrid i vranjske Javne biblioteke Bora Stanković potpisali su u četvrtak u Vranju direktori dve ustanove - mr Milčo Jovanoski i Zoran Najdić.

U ime domaćina Najdić je tom prigodom istakao da se Protokolom "potvrđuje trajna orijentacija vranjske biblioteke za uspostavljanje i širenje saradnje na nove biblioteka u regionu".

"Potpisivanjem ovog dokumenta definišu se partnerski odnosi s ciljem širenja međunarodne kulturne saradnje, razmene iskustava, upoznavanja novih saradnika, povezivanje ljudi i institucija, intenzivnije razmene bibliotečkog materijala i informacija, saradnje na međunarodnim projektima.

Time pokazujemo zajedničku spremnost da obogatimo i objektivizujemo kulturni dijalog.

Kroz realizaciju međunarodne saradnje Biblioteka Bora Stanković promoviše lokalno stvaralaštvo, afirmiše nacionalne kulture i kulturno-istorijsko nasleđe, jača svoje obrazovne, stručne i umetničke kapacitete", naglasio je Najdić posle parafiranja Protokola.

Gradska većnica za kulturu Izabela Savić čestitala je direktorima dve biblioteke potpisivanje Protokola i uspostavljanje saradnje.

"Verujem da će potpisivanjem ovog dokumenta biti uspostavljena saradnja koja će doprineti međusobnoj razmeni ideja, promociji kulturno–istorijskog nasleđa Vranja i Ohrida, kao i realizaciji novih međunarodnih projekata.

Gradsko rukovodstvo uvek će biti tu da podrži svaku inovativnu ideju i projekat koji će značiti unapređenje kulturnih potencijala grada", kazala je Savić.

Bibliotekari iz Severne Makedonije su ovom prigodom predstavili svoju biblioteku video projekcijom i kratkim filmom pod nazivom Grigor Prličev- makedonski poet, roden vo Ohrid i naš patron.

Ovo je bila prilika i za međusobnu razmenu bibliotečkih izdanja i poklona.

Najnovije vesti